Ministar Nermin Džindić: Plin je potekao prema BiH iz Bugarske

4
Radiosarajevo.ba
Ministar Nermin Džindić: Plin je potekao prema BiH iz Bugarske
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sa konferencije za medije u Vladi FBiH

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, održao je danas press konferenciju na kojoj je novinarima potvrdio raniju informaciju koju je objavio portal Radiosarajevo.ba da je nakon sanacije kvara u Bugarskoj, plin potekao prema Bosni i Hercegovini.

Prije 10 minuta sam dobio informaciju od ministara da je kvar riješen i da je plin potekao prema BiH. Ovih dana smo gledali smo da održimo sistem, da dobijemo određene količine i da zadovoljimo minimum potreba. Održali smo i sastanak s akterima u FBiH u ovoj oblasti i pokušali smo dogovoriti kako preći na alternativna goriva dok se problem ne sanira i to smo dogovorili,” dodao je ministar Džindić.

Podsjetimo, kompanija Bulgartransgaz saopćila je ranije da su okončani hitni radovi na sanaciji dijela gasovoda na dionici od ventilskog sklopa "Vetrino "do ventilskog sklopa "Hrabrovo" u Bugarsko, koji je bio prekinut gotovo tri dana zbog kvara.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Nakon sanacije, očekuje se redovno snadbijevanje plinom.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio direktor KJKP Sarajevogasa Edis Baković, isporuka plina se očekivala od 12 sati.

"Od Energoinvesta smo danas dobili zvaničan mail - isporuka plina za našu zemlju se očekuje u podne, oko 12 sati", potvrdio je Edis Baković za naš portal ranije.

Sa konferencije za medije u Vladi FBiH - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sa konferencije za medije u Vladi FBiH

Džindić je u susretu sa novinarima najavio da će na sutrašnjoj (četvrtak, op.a.) tematskoj sjednici Vlade FBiH govoriti upravo o situaciji u gasnom sektoru.

Jedan od zaključaka razgovara sa akterima u ovoj oblasti jeste da pravimo zalihe gasa. Vidjeli smo šta jedan kvar može uraditi, kakav može napraviti problem, ako nema sigurnosne zalihe za određeni period. Ovim zaključkom ćemo zadužiti uprave da nađu model, lokaciju, kapacitete da FBiH u slučaju ovakvih poremećaja može mirno spavati,” podvukao je Džindić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije