Potvrđeno: Plin iz Bugarske stiže danas u Bosnu i Hercegovinu

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Plin iz Bugarske stiže danas u Bosnu i Hercegovinu
Foto: Kolaž / Plin iz Bugarske stiže danas u BiH

Zbog kvara na transportnoj trasi gasa u Bugarskoj prekinuta je isporuka ovog energenta i za Bosnu i Hercegovinu.

Kompanija Bulgartransgaz saopćila je da su okončani hitni radovi na sanaciji dijela gasovoda na dionici od ventilskog sklopa "Vetrino "do ventilskog sklopa "Hrabrovo" u Bugarsko, koji je bio prekinut gotovo tri dana zbog kvara.

Nakon sanacije, očekuje se redovno snadbijevanje plinom.

Barbarez pratio duel Zmajeva u Njemačkoj, na tribinima sreo i hrvatsku legendu

Barbarez pratio duel Zmajeva u Njemačkoj, na tribinima sreo i hrvatsku legendu

Kako je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio direktor KJKP Sarajevogasa Edis Baković, isporuka plina se očekuje u 12 sati

"Od Energoinsvesta smo danas dobili zvaničan mail - isporuka plina za našu zemlju se očekuje u podne, oko 12 sati", potvrdio je Edis Baković.

Konferencija za medije o aktuelnoj situaciji u vezi sa snabdijevanjem gasom Federacije BiH bit će održana danas u 12 sati u sjedište Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Predstavnicima medija obratit će se federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević i v.d. direktora BH Gasa d.o.o. Sarajevo Mihajlo Krmpotić, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podsjetimo, KJKP "Toplane" su zbog poremećaja isporuke prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije, bile prinuđene preći na tečna goriva.

Portparol KJKP Toplana Irma Aščerić kazala je za Fenu da danas nema zastoja kada je riječ o isporuci toplotne energije, s obzirom na to da su prethodnog vikenda uz saglasnost Vlade KS bili prinuđeni da pređu na alternativna goriva kako bi građani imali kontinuiranu isporuku toplotne energije i kako se ne bi narušio energetski sistem KS.

"Postrojenja 'Toplana' su projektovana i izrađena tako da koriste gas kao osnovni energent za proizvodnju toplotne energije, a tečno gorivo kao alternativu. 'Toplane' posjeduju dovoljne količine alternativnog goriva, a s obzirom na to da su određene količine goriva već potrošene tokom proteklog vikenda, period njihovog korištenja zavisi od temperature spoljašnjeg zraka i rada postojenja", dodala je Aščerić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije