Ministar Anis Krivić kategoričan: Naša djeca to ne zaslužuju

0
Radiosarajevo.ba
Ministar Anis Krivić kategoričan: Naša djeca to ne zaslužuju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Anis Krivić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, oglasio se na svom Facebook profilu, gdje je govorio o posljednjim medijskim natpisima izraženim stavovima različitih interesnih skupina u posljednja dva dana.

Njegovu objavu na ovoj društvenom mreži prenosimo u cijelosti, uz saglasnost autra:

"Shodno medijskim natpisima i javno izraženim stavovima različitih interesnih skupina u posljednja dva dana, a koji se odnose na pitanje angažmana asistenata u nastavi i mobilnih timova u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, smatram važnim dati sljedeće pojašnjenje.

Saglasnost za angažman asistenata za rad sa djecom s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, za prvo polugodište u školskoj 2020/2021 godini, data je u skladu sa članom 115. Kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, a u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u Budžetu za 2021. godinu predvidjelo sredstva za stavku „Inkluzija“, a samim tim i angažman asistenata u nastavi i mobilnih timova u drugom polugodištu školske 2020/2021 godine.

Sve škole sa područja Kantona Sarajevo obavještene su da se, nakon usvajanja planiranog budžeta za 2021. godinu, za angažovanje asistenata i članova mobilnog tima u drugom polugodištu obrate Ministarstvu zahtjevom za davanje saglasnosti.

Međutim, to svakako ne znači da bi angažman asistenata bio onemogućen početkom drugog polugodišta jer, u slučaju nepravovremenog usvajanja Budžeta Kantona Sarajevo, postoji mogućnost donošenja odluke o privremenom finansiranju.

Ističem, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je saglasno da škole angažuju asistente i mobilne timove od početka drugog polugodišta, u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora. Između ostalog, to je jedan od razloga zbog kojeg smo insistirali i žurili da se potpiše Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, te zbog kojeg činimo dodatne napore da se Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo potpiše prije njegovog isteka.

Nadalje, želio bih istaći da je Vlada KS za školsku 2020/2021 obezbijedila sredstva za angažman za 150 asistenata u nastavi, što je za 50 asistenata više u odnosu na prošlu godinu, te da smo uspjeli obezbijediti sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo i za iduću godinu.

Sve odluke donesene u proteklom periodu su bile iznimno odgovorne i u najboljem interesu naše djece, a svakako i u cilju poštivanja potpisanih kolektivnih ugovora.

Takodjer, želim apelovati na sve da redovne poslove Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u trenutnoj situaciji, a pogotovo pitanja i poslove vezane za djecu s teškoćama i njihove roditelje, nikako ne dovode u bilo kakve političke konotacije.

Naša djeca to ne zaslužuju", napisao je ministar Krivić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije