Krivić o zaključcima, imenovanju v. d. ministrice zdravstva i nastavi u Sarajevu

4
N. Ka.
Krivić o zaključcima, imenovanju v. d. ministrice zdravstva i nastavi u Sarajevu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Sjednica Kriznog štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je završena, nakon što je Vlada KS zatršila stav struke o daljnim epidemiološkim mjerama i izazovima, potvrdio je za Radiosarajevo.ba v. d. premijera  KS Anis Krivić.

"Sjednica je završena, zaključke nismo dobili, a za sutra je zakana press konferencija Kriznog štaba, na kojoj će biti izneseni zaključci.

Učestvovao sam u jednom dijelu rada, nakon čega sam morao prisustvovati pressu Vlade. Mi smo kao vlada uspjeli otkočiti imenovanje v. d. ministrice zdravstva i osnovne kočnice kada su u pitanju krucijalni procesi u zdravstvu", poručio je Krivić.

U trenutku kada je premijer Mario Nenadić morao u izolaciju, dodao je Krivić, našli su se u problemu da nijedna krucijalna stvar nije mogla biti riješena vez validnog potpisnika iz Ministarstva zdravstva.

"Iz medija vidim da se spekuliše o političkim pozadinama imenovanja v. d. ministrice zdravstva Jasne Agić. Moram istaći da se ovdje ne krije nikakava politika niti politikanstvo, politička opcija iz koje dolazim je žrtvovala svoju kampanju u cilju rješavanja važnih pitanja iz zdravstva. Uzmite u obzir da je ministrica Agić podnijela ostavku na poziciju ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te da je iz takve pozicije odlučila pristati na ovo.

Lično razmišljam u pravcu osnaživanja Kriznog štaba, kako bi Vladi poslužili kao savjetodavno tijelo u strukovnom smislu, te moram da izrazim zahvalnost ministrici, koja je pristala da se prihvati ove nezahvalne pozicije. Znate da se priča o smjeni Vlade, da se govori da je ovo odlazeća vlada - ko bi se prihvatio ovako nezahvalnog poziva", upitao je Krivić.

On smatra da od osnivanja Kantona Sarajevo nikada nije postojala veća kriza i imenovanjem v.d. ministrice zdravstva puno je procesa otkočeno, te će biti donesen veliki broj dobrih i važnih odluka.

Anis Krivić je primarno ministar obrazovanja KS i poručio je da je povratak đaka uslovljen odlukom epidemiologa koji mogu reći da je povratak moguć.

"Kombinovani model odvijanja nastave koji smo kreirali, dao je vrlo mjerljive rezultate. Imali smo svega 70 zaraženih, a ako se uzme u obzir da je 51 hiljada učenika na području KS ovo je jako mali broj. Odluka o kombinovanom modelu nije donesena iz kancelarije, obišli smo sve škole i donosili odluke", poručio je on.

Ovaj model prvenstveno nije naišao na oduševljenje građana, ali se pokazao, naglasio je Krivić, kao jako učinkovit.

"U kojem pravcu ćemo ići vidjet ćemo, odluka vrijedi do 6. novembra, odnosno do petka ove sedmice. Mi svakako radimo na jačanju kvaliteta online nastave. Potrebno je napomenuti da sama realizacija nastave unutar škola nije problem, ali jeste sve što se dešava oko škola, odnosno odlazak i dolazak đaka", rekao je Krivić.

Ukoliko pandemija počne da "divlja" on je rekao da ne zna i ne želi da se miješa u posao epidemiologa, te da će sve dalje biti njihove odluke.

"Trenutno djeluje da smo na tragu kvalitetnog rješenja, s pravne, ne epidemiološke strane. 

Volio bih da istaknem jednu stvar da Vlada KS radi pod iznimno otežanim uslovima, ali i dalje funkcionišemo. Politička previranja su ogromna, najmanje mojom i krivicom mojih kolega. Mi smo posvećeni i profesionalno radim osvoj posao. Vlada će da svaki dan da radi, do posljednjeg dana mandata, kako god da skupštinska većina odluči", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije