Ministar Krivić o broju zaražene djece u školama i organizovanju nastave

3
I. S.
Ministar Krivić o broju zaražene djece u školama i organizovanju nastave
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić za Radiosarajevo.ba je rekao da je 77 zaražene djece koronavirusom do pet godina, dok je 130 zaražene djece u uzrastu od šest do 14 godina u posljednjih 15 dana.

"Spremni smo na broj zaraženih. Ukoliko uzmete u obzir informaciju da je 51.000 učenika, neka je 150 zaraženih, to je jako mali procenat“, rekao je Krivić.

Ministar napominje da se odluke o realizaciji nastavnog procesa donose na osnovu mišljenja epidemologa.

"Ovo je najniži stupanj i najniža prevencija za naše nastavnike. Jedino što možemo prebaciti škole u online okruženje, ali moramo biti svjesni činjenice da se razredna nastava ne može voditi online bez prisustva roditelja“, rekao je Krivić.

A roditelji, napominje, rade.

"Svako razmišljanje o toj opciji, bez da je proglašen lockdown, ja sam protiv toga. Onda ćemo dobiti da roditelji dobivaju otkaze jer nema ko biti s njihovom djecom. Nemaju gdje biti. To je mač sa dvije oštrice“, smatra Krivić.

Kaže da je jasno i da Sindikat reaguje, ali i da "ako bi izbio ozbiljan problem, može se očekivati masovno negodovanje".

Krivić je podsjetio da ovaj model nastave u KS-u traje do 4. decembra.

"Ukoliko dođe do poboljšanja epidemološke slike, imamo namjeru vraćati se u školske klupe u okviru UNICEF preporuka", rekao je Krivić.

A u slučaju pogršanja ili lockdown-a, razmišljat će se o potpunom povratku u online okruženje, zaključio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije