Dodik: Nema boljeg čovjeka od moje majke, ali ona ne može biti visoki predstavnik

6
Radiosarajevo.ba
 Dodik: Nema boljeg čovjeka od moje majke, ali ona ne može biti visoki predstavnik
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vučić i članovi Predsjedništva

Milorad Dodik u svom obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a kazao je kako je apsolutno neprihvatljivo da se o sudbini BiH "razgovara na udaljenim destinacijama s kojih se ne vidi priroda problema" te da niko ne pita "kako mi vidimo budućnost što nas zadržava u status objekta, a ne subjekta".

Govoreći o kvalifikacijama visokih predstavnika spomenuo je i svoju majku.

Kazao je kako "bošnjačka politička elita drži narod zatočenim 26 godina govoreći o promjeni ustava kojima se ukida ‘genocidna tvorevina RS", te naglasio kako "ne mogu praviti kompromise tako što će prihvatiti prenos nadležnosti ili ukidanje", piše N1.

"Ta praksa vodi nestajanju BiH i urušava šansu za stabilnu BiH. Ne treba nam politika sile, nametanja i miješanja u unutrašnje stvari BiH ako ćemo graditi državu koja pretenduje da bude stabilna i članica EU. Haris Silajdžić je rekao kako su mu Amerikanci nakon posjete SAD-u prije 10 godina kazali da 'ako je takvo stanje u BiH, kako govoriš, što se ne raziđete?'. Svaki pokušaj razlaza bude osuđen i kriminalizovan od strane međunarodne zajednice", tvrdi Dodik.

Istakao je kako u BiH postoji politička kriza, ali da “RS nema skrivene političke namjere i da je njihovo jdelovanje okrenuto ka poštivanju uslova Dejtona, izgradnji mira i stabilnosti”.

“Kao demokratska vlast imat ćemo demokratski odgovor ako bude drugačije, pri tome mislim na lovce u mutnom koji pokušavaju da vrše lične ratove ovdje za izgradnju vlastitih karijera. Od izuzetnog značaja je da se NSRS upozna sa svim aspektima produženja mandata visokog predstavnika, a sada imamo dva kandidata – Nijemca i Kanađanina. Ovi stavovi nisu vezani za personalna rješenja niti u vezi s predloženim kandidatima.

Često čujemo da je neko dobar čovjek, ali to ne može biti kriterij. Ako jeste, ja mogu reći da nema boljeg čovjeka od moje majke, ali sam siguran da ona ne može biti visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije