Milorad Dodik reagovao na govor Jamesa O'Briena: 'Ne postoji retorika o secesiji entiteta RS'

14
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik reagovao na govor Jamesa O'Briena: 'Ne postoji retorika o secesiji entiteta RS'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik oglasio se na društvenim mrežama povodom posjete pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Jamesa O'Briena. 

Na društvenoj mreži X.com, Milorad Dodik je odgovorio na žestoke kritike koje mu je O'Brien uputio tokom svog govora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE

"U posljednjih nekoliko godina gledamo pravu invaziju američkih predstavnika u BiH, koji nam pokušavaju objasniti kako treba da živimo i funkcionišemo, jer, eto, oni to znaju bolje od nas.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Na svim sastancima u punom kapacitetu pozicije na kojoj sam se nalazio, uvijek sam predstavljao i branio interes srpskog naroda, ali i nastojao da iznesem stav RS da želi da očuva dejtonsku BiH, koja je jedina prihvatljiva za nas.

Godinama slušamo iste optužbe, koje su besmislene i nemaju nikakvu svrhu osim da se bošnjačkoj strani obezbijedi bolja pozicija i dominacija nad druga dva konstitutivna naroda.

RS je uvijek za dijalog sa svim stranama, ali nismo ni naivni ni ludi da ne vidimo šta stoji iza optužbi na račun RS.

Kad god su Amerikanci tu, ispostavi se da se nešto bitno za njih dešava. Sad treba da vjerujemo da je njima veći problem RS, nego američki gas koji žele u Federaciji.

Svrhu svoje posjete najavili su već ranije i to pismom ministru vanjskih poslova, a sada svi treba da se pretvaramo da nismo pročitali sadržaj tog pisma i da će ta dobra Amerika doći i naučiti nas zajedništvu i jedinstvu. Da slušamo iste priče o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta od onih koji suverenost BiH ugrožavaju svojim svakodnevnim napadima na Dejtonski sporazum.

Mi želimo da očuvamo Dejton, a oni iz čijeg pera je izašao ga ruše. Ne postoji nikakva secesionistička retorika iako se svim silama nastoji održati ta laž. RS se odlučno bori da očuva Dejtonski sporazum i to je jedina istina. Ponovo kažemo - hoćemo Ustavom predviđenu BiH, vanustavnu, protivustavnu nećemo", objavio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije