Milorad Dodik objašnjava: Zašto sam danas u Tesliću, a ne na Cetinju

11
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik objašnjava: Zašto sam danas u Tesliću, a ne na Cetinju
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik također je danas komentirao dešavanja u Crnoj Gori.

Na početku svoje besjede, koju je prenijela Srna, Dodik je pozvao "crnogorske vlasti da prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija u Cetinjskom manastiru ne dozvole bilo kakav eksces koji može dovesti do fizičkog ugrožavanja učesnika tog veoma važnog događaja".

Dodik je novinarima u Tesliću istakao da je ustoličenje mitropolita na Cetinju važan dan za SPC, "da je tako uvijek bilo, i u prošlosti, a biće i u budućnosti", ali da zvaničnici iz RS-a neće prisustvovati tim događajima "da se to ne bi loše tumačilo": "Nismo ni u šta umiješani, nećemo danas ni da prisustvujemo svemu tome da se to ne bi loše tumačilo."

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Dramatično obraćanje Macrona: "Vojni, ekonomski i drugi pritisci mogli bi oslabiti i rascjepkati EU"

Za njega su informacije o incidentima "nedopustive: "Mi ih osuđujemo i odbacujemo jer mislimo da SPC ima pravo, kao i sve druge vjerske zajednice u Crnoj Gori da na svoj autentičan način, u skladu sa svojim procedurama, završi sve svoje poslove. Cetinjski manastir pripada SPC, nismo (!) otišli ni na čiji tuđi prostor".

On je odbacio tvrdnje da su vlasti RS-a i Srbije u to umiješane.

"Republika Srpska odbacuje bilo kakvu mogućnost da se njene zvanične vlasti dovode u vezu sa bilo kakvim negativnim događajima koji se mogu eventualno desiti. Mi želimo i nadamo se da to neće biti, ali ako budu, želim da unaprijed odbacim sve i zato smo željeli da se skupimo ovdje u Teslićiu gdje nas je sazvala predsjednica RS-a i došli smo jer smatramo da je trenutak delikatan i važan i da na taj način pošaljemo ove poruke", kazao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije