Milorad Dodik: 'Neću žrtvovati interese Srba u BiH uprkos američkom upozorenju'

11
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Neću žrtvovati interese Srba u BiH uprkos američkom upozorenju'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga na plaši upozorenje Sjedinjenih Američkih Država da će reagirati u slučaju "da iko pokuša da prekrši Daytonski sporazum", ali i da neće zbog toga žrtvovati nacionalne interese Srba.

"Nisam iracionalan. Znam da će odgovor Amerike biti da koristi silu. Ali nemam razloga da se plašim toga i žrtvujem nacionalne interese Srba", rekao je Dodik u intervjuu za AP.

Podsjetimo, pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brian izjavio je u petak, 29. decembra, da su SAD čvrsto pri stavu da u Bosni i Hercegovini neće biti otcjepljenja, kao i da će Amerika reagovati u slučaju "da iko pokuša da prekrši Daytonski sporazum".

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

James O’Brian je 1995. godine kao pravnik radio na kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma. Jedan je od najupućenijih američkih zvaničnika u stanje u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Na trenutnu poziciju u State Departmentu, O’Briana je nominirao predsjednik SAD Joe Biden, a početkom oktobra ove godine potvrđen je u američkom Senatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije