Izvor iz EU: 'Milorad Dodik je izoliran, ima samo jednog prijatelja u Europi'

6
Radiosarajevo.ba
Izvor iz EU: 'Milorad Dodik je izoliran, ima samo jednog prijatelja u Europi'
Foto: N.G / Radiosarajevo / Milorad Dodik

Iako Europska unija još uvijek nije službeno reagirala na nedavne izjave lidera entiteta RS Milorada Dodika o proglašenju neovisnosti tog entiteta u BiH, neslužbeno iz EU poručuju da su takve izjave izraz Dodikova očaja koji je 'prilično izoliran'.

Tako je rekao jedan diplomatski izvor iz EU.

"EU snažno osuđuje svu secesionističku retoriku i to je jasno prenijela svim sugovornicima u Bosni i Hercegovini. Povremene najave Milorada Dodika realno ne zaslužuju niti komentar. On ima jednog jedinog prijatelja u Europskoj uniji, a to je Viktor Orban. Dodik zna da su izjave o neovisnosti RS besmislice jer bi takav entitet bio potpuno izoliran politički i ekonomski i samo bi donio nove patnje tamošnjem stanovništvu", rekao je ovaj diplomatski izvor Europske unije, piše Jutarnji list

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Na pitanja zašto EU nije do sada usvojio sankcije prema Dodiku kaže:

"Dodik je već prilično izoliran i s ovakvim izjavama samo očajnički želi skrenuti pozornost na sebe i povećati svoju važnost."

Izjave Milorada Dodika su osudile i Sjedinjene Američke Države. I EU i SAD ponavljaju punu potporu jedinstvu, teritorijalnoj cjelovitosti i suverenitetu BiH i upozoravaju na posljedice za sve one koji istu dovode u pitanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije