Intervju / Dodik tvrdi da se ne boji hapšenja te da neću doći na predstavljanje Schmidta

01. 08. 2021. u 10:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 560

U intervjuu za "Večernje novosti", već danima napetu atmosferu u Republici Srpskoj komentariše Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče. Kad se povuče, onda ćemo odlučivati šta dalje", kaže Dodik.

Na pitanje da li ćete biti na prijemu u Predsjedništvu BiH koji se organizuje povodom dolaska Christiana Schmidta, Dodik je rekao:

"Naravno da neću biti u Predsedništvu BiH kada se bude predstavljao. Vidim da se pompezno najavljuje njegov dolazak. On će se predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik. Za nas to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negde u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reću šta mislim o njegovom dolasku u BiH".

Novinara je zanimalo strahuje li Dodik od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u Predsjedništvo BiH, zbog izrečenih stavova o Srebrenici.

"Nemam straha od hapšenja! Zato sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me hapsili. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan, on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, osim vojnih. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sednici da bi potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u NSRS", dodao je Dodik.

Podsjetimo, Amir Hadžić, bh. youtuber pokrenuo je online peticiju za hapšenje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH nakon što je sam on prije dva dana pokrenuo peticiju o neprihvatanju Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida.

Hadžić je peticiju pokrenuo na internet platformi change.org pod nazivom “Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”.

U trenutku objavljivanja ovog teksta broj potpisnika online peticije bio je 48.995 ljudi, a broj potpisnika raste iz sekunde u sekundu.

Trenutni član predsjedništva Bosne i Hercegovine, već dugi niz godina krši mir i sigurnost svih građana države Bosne i Hercegovine. To čini svojom retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama, koji su gotovo uvijek usmjereni protiv nesrpskog stanovništva u BiH. Mi smo jedina država na svijetu čiji predsjednik poriče vlastitu državu”, navodi se u opisu peticije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (21)