Milorad Dodik nakon izlaska iz sudnice: 'Godinama se namještaju sudski procesi i ovdje vlada mafija'

17
A. S.
Milorad Dodik nakon izlaska iz sudnice: 'Godinama se namještaju sudski procesi i ovdje vlada mafija'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u srijedu, 20. decembra, odgođen je u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Pretres je odgođen jer tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine nisu bili spremni za uvodne riječi, a odbrana Milorada Dodika je, prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba, tražila izuzeće tužitelja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u međuvremenu dodalo i četvrtog člana tima, a odbrana Milorada Dodika je i za nju uložila prigovor s tvrdnjom da je "i ona pristrasna jer se pridružila optužnici".

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Dodikova odbrana zatražila izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Gordana Bosiljčić, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin, jer sumnjaju u njihovom nepristrasan pristup.

Po izlasku iz Suda BiH Dodik je, u svom stilu, održao konferenciju za medije.

Milorad Dodik
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

"Sud BiH ne zaslužuje poštovanje", kazao je Dodik i u sudnici upitao sudiju 'po kojem osnovu je on tu'.

Zatim je nastavio:

"Godina se ovdje namještaju sudski procesi i ovdje vlada mafija. Govori se i da se vrti veliki novac, a od Milorada Dodika neće dobiti novac, nego krivične prijave kada se sve ovo završi", kazao je Dodik.

Vožd od Laktaša je imao svoj show i ovoga puta - u početku nije dao novinarima da postavljaju pitanja...

"Nemoj me prekidati.... Ni sudija ne da da mu ja upadnem u riječ, pa nemoj ni ti... Sačekaj...", govorio je Dodik.

Dodik se u obraćanju nakon odgađanja glavnog pretresa, dotaknuo i najava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Podsjetimo, Christian Schmidt je u utorak, 19. decembra, zaprijetio da će, ukoliko se politički predstavnici u Bosni i hercegovini ne dogovore o ovom pitanju, nametnuti izmjene Izbornog zakona, koje se odnose na integritet izbornog procesa.

Dodik je na sve ovo burno reagirao (ponovo govorio novinarima da ga ne prekidaju, op. a.)  zaprijetivši da će, ukoliko Christian Schmidt nametne ovu odluku, bh. entitet RS formirati svoju izbornu komisiju koja će provesti lokalne izbore.

"Ako to uradi, onda ćemo mi formirati izbornu komisiju i provesti lokalne izbore. Eto i šta će onda...", zaprijetio je Dodik.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora Službenog glasnika RS, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Gužva ispred Suda BiH uoči ročišta protiv Milorada Dodika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Gužva ispred Suda BiH uoči ročišta protiv Milorada Dodika

Ispred Suda BiH su se u srijedu, 20. decembra, nalaze brojne novinarske ekipe, među njima i ekipa portala Radiosarajevo.ba, ali i Dodikove pristalice.

Zajedno sa Dodikom iz Banje Luke stigao je i njegov sin Igor Dodik, koji ga je također pratio u jednoj od sudnica glavni pretres protiv predsjednika RS.

Ponovo isto: Odgođen glavni pretres u predmetu protiv Milorada Dodika

Ponovo isto: Odgođen glavni pretres u predmetu protiv Milorada Dodika

Glavni pretres je odgođen i 6. decembra nakon što je odbrana tražila da se premjesti suđenje iz Suda BiH u nadležni sud u Banjoj Luci.

O izuzeću tužilaca odlučit će glavni državni tužilac, a pretres je, kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, odgođen za 10. januar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije