Milorad Dodik kao pokvarena ploča: Nije ovo priča o secesiji, ali jeste o 'mirnom razdruživanju'

17
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik kao pokvarena ploča: Nije ovo priča o secesiji, ali jeste o 'mirnom razdruživanju'
Foto: Printscreen / Milorad Dodik

Predsjednik RS Milorad Republika u četvrtak, 5. septembra, ponovo je ponovio da je bh. entitet RS spreman za 'mirno razdruživanje', ali tvrdi da to nije secesija.

Milorad Dodik je ponovio, kao pokvarena ploča, ono što je rekao nakon posjete direktora CIA-e (William Burns), da RS nema plan za secesiju

"Napravljen je spin zbog kojeg sam morao da se pravdam, a da za to nije bilo potrebe. I opet kažem, mi nikada nismo imali takav plan. Ono što smo mi govorili je da, ukoliko BiH ne može da funkcioniše, treba da se mirno razdružimo, a onda su neki to nazvali secesijom. Termin secesija je proskribovan i njima je lakše da ga koriste, nego da govore o 'mirnom razdruživanju' kao što mi govorimo. To je dio političkog nastojanja da na nas stave veći teret.

Sutra počinje predizborna kampanja u BiH. Ovo su nova pravila za kandidate i stranke

Sutra počinje predizborna kampanja u BiH. Ovo su nova pravila za kandidate i stranke

Jednom sam to i u Narodnoj skupštini objašnjavao, da riječ secesija ne možete izjednačavati sa mirnim razdruživanjem. I danas ću reći: Republika Srpska nije imala i nema plan za secesiju.

Republika Srpska ima plan da brani svoju autonomiju. Republika Srpska misli, ukoliko se BiH pokaže kao nemoguća zemlja, da jedino što je moguće jeste da se mirno razdružimo i da pokušamo živjeti kao dobre komšije.

Šta je tu secesija? Po međunarodnopravnoj kvalifikaciji termin secesija je nasilno odvajanje teritorije bez volje drugih. Ja težim da mirno razdruživanje bude i volja drugih", kazao je Dodik za Glas Srpske.

Zatim je ponovo priču...

"Opet ću reći da je mirno razdruživanje najbolja opcija. To što oni odbijaju ne znači da od toga treba odustati kao koncepta i pristupa. Mogao bih da razumijem njihovo odbijanje ako bi bili racionalni u pristupu, da se teže dogovoriti o ključnim temama. A kada dogovora nema, šta da radimo? Šta je normalno? Kada je krojen Daytonski sporazum, postojala su dva američka koncepta.

Direktor CIA-e William Burns doputovao u Sarajevo. Evo s kim će se sastati

Direktor CIA-e William Burns doputovao u Sarajevo. Evo s kim će se sastati

Jedan je zagovarala Madeleine Albright i to je ovo što imamo danas, a drugi koncept predlagao je Sendi Berger koji je govorio da narodi treba da budu razgraničeni, da se praktično naprave tri nezavisne države i da se za pet ili osam godina referendumom odluči o njihovom statusu. Onda je Bill Clinton u nekom momentu rekao da onaj drugi plan uvijek mogu sprovesti, hajde da probamo ovaj prvi. I sad mi treba da budemo robovi njihovih težnji bez obzira na to što se radi o Americi?

Ali oni su znali da je uzrok rata izmiješanost stanovništva koje ne može da živi zajedno. Zato su povukli granicu između entiteta (Dodik opet laže, granica među entitetima ne postoji, op. a.). Vi ste RS, oni su FBiH, a Brčko ćemo vam ostaviti kao kamen u cipeli da vas stalno žulja. Znači, granica postoji, ona nije samo formalna, ona je u svijesti naroda ovdje. Sve u BiH je podijeljeno", podvaljuje priču Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije