Dodik potpuno pobjesnio jer je Schmidt došao u Banju Luku: "Naredio sam policiji da ga izbaci"

11
Radiosarajevo.ba
Dodik potpuno pobjesnio jer je Schmidt došao u Banju Luku: "Naredio sam policiji da ga izbaci"
Foto: AA / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt, Milorad Dodik

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, izjavio je kako je policiji RS-a naredio da visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta "izbaci" s teritorija tog entiteta.

Schmidt je, podsjetimo, tokom dana boravio u Banjoj Luci, gdje je posjetio sjedište državne agencije za identifikacijske dokumente (IDDEEA BiH) i sastao se s potpredsjednikom RS-a Ćamilom Durakovićem. Više o njihovom suretu možete čitati OVDJE.

Ovime su "pale u vodu" ranije Dodikove prijetnje da će Schmidt u tom gradu biti dočekan kao nepoželjna osoba i "ispraćen jajima".

Kakanj se oprostio od Bakira i Mensura Spahića

Kakanj se oprostio od Bakira i Mensura Spahića

Dodika je informacija o Schmidtovom dolasku u Banju Luku prilično razbjesnila jer samoproglašeni laktaški vožd uporno insistira na tome da aktualni visoki predstavnik nije zakonito imenovan te odbija priznati njegov status.

"Čim su mi rekli da je došao u Banju Luku, ja sam policiji naredio: nađite ga i izbacite iz RS-a", kazao je Dodik novinarima u Doboju, gdje je predsjedao sastankom glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Na pitanje kako to misli provesti odgovorio je neodređeno, kazavši kako je Schmidt "možda već sam napustio RS".

Schmidt u Banjoj Luci razgovarao s Durakovićem i poslao jasnu poruku ko i šta koči napredak BiH

Schmidt u Banjoj Luci razgovarao s Durakovićem i poslao jasnu poruku ko i šta koči napredak BiH

"Mislim da ga sad policija juri da ga izbaci, ako već nije deportovan. Takvi kao on iznenada dolaze, uvlače se da niko ne vidi. I onda kad mi kažemo da ćemo takve hapsiti, oni kažu, on kaže - ne možete vi odvajati… On je to uradio jer je znao da smo mi ovdje u Doboju. Što nije došao ovdje u Doboj danas?", poručuje Dodik, pa nastavlja:

"Na taj način dokazivati da ste nešto zaista je bijedno i jadno. Neka šeta, ja nemam ni jedan problem, Banja Luka je slobodan grad. Ali, nije ušao ni u jednu instituciju. On je tamo uhvatio onog bošnjačkog potpredsjednika. Neka razgovaraju, ja nemam problem s tim. Ja ću razmisliti o tome je li to udarac RS-u od strane bošnjačkog potpredsjednika ili nije. U mojim rukama stoji mnogo štošta za njegov rad. Ako radiš na poziciji da RS-u dovodiš u pozicije, majstore, izvini molim te… Ako je otišao u kafanu i sjeo, to je u redu. Ali, u institucije ne može."

Iako je svega minut prije toga rekao "neka šeta, Banja Luka je slobodan grad", kasnije se opet pogubio: "Kad su me obavijestili pred ovu sjednicu (da je došao), ja sam rekao tražite ga i izbacite ga iz RS-a. Možda je pobjegao, kao što ima običaj bježati, to je kukavica."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije