Milorad Dodik: 'Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare. Schmidt zapeo da dodatno ponizi BiH'

14
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare. Schmidt zapeo da dodatno ponizi BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik dao je komentar koji se tiče najave izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dodik se osvrnuo na integritet izbornog procesa, a posebno ga zabrinjava mogućnost da će ga visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sve izvjesnije namenutni.

Napisao je u objavi na svom X profilu:

Pjesma Eurovizije 2024 | Večeras drugo polufinale: Ovo je lista učesnika i redoslijed nastupa

Pjesma Eurovizije 2024 | Večeras drugo polufinale: Ovo je lista učesnika i redoslijed nastupa

"Ili je smrt za vrat ili su u igri velike pare, te je Schmidt toliko zapeo da BiH dodatno ponizi i još više je učini "zemljom s posebnim potrebama", namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Europi?! Schmidt je nametanje izmjena Izbornog zakona najavio do kraja mjeseca. Naime, različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Europi, a koristi se samo u četiri države članice EU".

Objasnio je da korištenje biometrije na glasačkom mjestu ne postoji ni u jednoj drugoj europskoj državi.

Dodiku stigla još jedna poruka iz Amerike, O'Brien poručio: "Njegova secesija je besmislica"

Dodiku stigla još jedna poruka iz Amerike, O'Brien poručio: "Njegova secesija je besmislica"

"Postoji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike. Prema trenutno dostupnim informacijama, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja "papir i olovka".

Stav OSCE-a je izričit - korištenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo. Stvar je vrlo jednostavna - kada očitate biometriju i očitate listić, negdje ostane memorisano za koga je birač glasa", dodao je Dodik.

"I nemojte reći da je sistem zaštićen - nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo svijeta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Schmidt? Da ne želi možda da zna ko su građani koji ne glasaju za opcije koje on preferira? Da li je sljedeće ispitivanje regularnosti fudbalske Superlige BiH ili izbora za pjesmu Eurovizije?! Ko je vlast u BiH, institucije ili Scmidt? Nit' je bilo, niti može biti", navodi Dodik koji izražava sumnju u to da li će podaci glasača biti zaštićeni.

Naglasio je da se izborni proces u BiH treba unaprijediti, ali isključivo po uzoru na europske zemlje.

"I to moramo uraditi institucionalno, a ne da budemo pokusni kunići i deponija za skladištenje opreme koja nikome ne treba. Ili možda baš u tom grmu leži zec? U Njemačkoj protesti poljoprivrednika, štrajk mašinovođa… Gospodine Schmidt, vratite se u svoju zemlju, pomozite njoj, usrećite svoje sunarodnike. Mi ćemo biti mnogo sretniji bez Vas. Ovdje ste ionako ilegalno", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije