Milorad Dodik: 'Bolji vozni park imamo u Sarajevu i Banjoj Luci nego u Rimu'

3
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: 'Bolji vozni park imamo u Sarajevu i Banjoj Luci nego u Rimu'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Na sastanku ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i predsjednika bh. entiteta RS-a, Milorad Dodik je poručio kako su se sastali danas u želji da postignu veći stepen razumijevanja po pitanjima stvari koje mogu da riješe.

"Danas smo tu da usaglasimo Zakon o vanjskim pitanjima ministarstva tako što ćemo iduće sedmice imati zajedničku komisiju kojom ćemo pokušati da postignemo dogovore. Cijenimo napore ministra da BiH ima zakon koji će regulisati ovu oblast, ali mislim da svi treba na tome da radimo da postignemo najbolji mogući dogovor", istakao je Dodik.

Kako je istakao, za južnu interkonekciju će glasati čim dođe na red Vijeća ministara. Druga tema o kojoj će razgovarati jeste donacija SAD-a za defanzivne helikoptere.

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

Kevin Spacey negirao nove optužbe za seksualno uznemiravanje: "Sve je to bio dio njihovog plana"

"Apsolutno nemamo nijedan problem da razgovaramo na tu temu i na sve ostale teme. Što se tiče 14 prioriteta, ako treba da razgovaramo o svih 14 prioriteta, i ako dogovorimo sve, da je sve dogovoreno, a ako ne dogovorimo, ništa da ništa nije dogovoreno", istakao je Dodik.

Naveo je i da će se i odnosi sa Europskom unijom morari redefinisati, jer je prema njegovim riječima Europa fokusirana na neke druge projekte i tvrde da se stanje u BiH nije promijenilo.

"Formiranje Vijeća ministara, usvajanje budžeta je nešto što ne može biti isto i nije bilo vidljivo u ranijim periodima", te je dodao:

Elmedin Konaković: 'Defanzivni helikopteri bit će raspoređeni po cijeloj BiH'

Elmedin Konaković: 'Defanzivni helikopteri bit će raspoređeni po cijeloj BiH'

"Bez obizra na neke izlete koje ministar i ja imamo na ovaj ili onaj način, mislim da imamo dosta ujednačen način o tome kako bi trebalo da se kreće. Uslovljavanje na bilo koji način treba se izbjeći". 

Osvrnuo se i na izgradnju aerodroma u Trebinju i Bihaću.

"Da ne stoji pitanje aerodroma u Trebinju jer nema nijednog razloga. Nemamo ništa protiv toga da se ide u modernizaciju aerodroma u Bihaću, ali ako neko osporava Trebinje, zašto bismo mi podržavali neku drugu priču. I to opet nije uslovljavanje, ja samo želim da nema nikakvog uslovljavanja", dodao je Dodik.

Christian Schmidt: Milorad Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu

Christian Schmidt: Milorad Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu

"Zna se da postoji dosta ilegalnog oružja i to ne treba dokazivati. Žao mi je što se to dešava, ne mogu kao čovjek da to prihvatim i shvatim da ima takvih koji su spremni zbog ubjeđenja i ne znam ni ja čega drugog uzimaju tuđe živote, djece pogotovo. BiH ima stabilnost i mir, ali to ne znači da se ja ne plašim svakog novog dana ili svakog novog trenutka u tom pogledu i apelujem na ljude da budu pozitivniji. Ljudi su skloni da vide samo crno i nemoguće. Ako ništa, otiđite na Zapad i u bilo koji građ uđite, bolji vozni park u Sarajevu i Banjoj Luci nego što je danas u Rimu", zaključio je dodik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije