Milanović vrijeđao BiH, pa poručio: "Srbi su partneri, problem su bošnjačke elite"

28
Radiosarajevo.ba
Milanović vrijeđao BiH, pa poručio: "Srbi su partneri, problem su bošnjačke elite"
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. godišnjice osivanja i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku te je komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kako je istakao i u ranijim obraćanjima, njegov politički partner u BiH je Milorad Dodik.

"Srbi nisu neprijatelji, oni su partneri. Probleme Hrvatima rade neke bošnjačke elite. Srbi su valjda shvatili u kakve su se bedastoće uvukli i da su Rusiji obična fusnota. Ništa oni ne znače Rusiji.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Rusija je velika, monstruozna država, možda nije razvijena kao SAD, ali nije ni neuništiva. Srbi će shvatiti što je racionalno i korisno, to je EU", rekao je predsjednik Milanović.

Komentirao je i EU i NATO integracije naše države.

"NATO im je nepotreban, ali EU da. BiH ima veze s geopolitikom koliko ja s dodjelom Oscara. BiH je jedan poremećaj koji zahvaljujući nemaru europskih komesara traje 25 godina. Da nije na hrvatskoj granici, ma briga me. Još za vraga, tamo živi pola miliona Hrvata. Tiče nas se, bar mene", poručio je hrvatski predsjednik.

Odgovorio Vučiću

Milanović se osvrnuo i na reakciju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na pad drona u Zagrebu.

"Teško je kontrolirati nebo 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. To trenutno niko ne radi, pa ni Izrael. To kao što je slučaj s ovom besposadnom letjelicom, pitanje je ko bi to u realnom vremenu uspio oboriti", kazao je Milanović.

Zatim je komentirao i Vučićeve izjave.

"To što se Vučić hvali, vjerojatno ni oni to ne bi mogli oboriti. Srbija ima dobru opremu, ali u sedam minuta ne bi uspjeli srušiti bespilotnu letjelicu. Ja njih ne gledam kao na konkurenciju ni kao na prijetnju", naglasio je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije