Milanović: Napravio sam sve oko izbora u BiH; Erdogan: Direktno sam slušao od rahmetli Alije...

2
Radiosarajevo.ba
Milanović: Napravio sam sve oko izbora u BiH; Erdogan: Direktno sam slušao od rahmetli Alije...
Foto: EPA-EFE / Recep Tayyip Erdogan i Zoran Milanović

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u službenu posjetu Hrvatskoj.

Susret je započeo dolaskom na Pantovčak gdje se susreo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Nakon što su obavili razgovor iza zatvorenih vrata, dvojica predsjednika obratila su se javnosti.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Erdogan u Hrvatskoj: Ulice pune policije, snajperisti na krovovima

Erdogan u Hrvatskoj: Ulice pune policije, snajperisti na krovovima

Razgovor o Bosni i Hercegovini

"Izuzetna mi je čast ugostiti turskog predsjednika i ovo još jednom podcrtava dobre odnose između Hrvatske i Turske koji traju već 30 godina i tu godišnjicu obilježavamo ovih dana", rekao je predsjednik Milanović nakon sastanka.

S Erdoganom razgovarao je o nizu tema među kojima i o ratu u Ukrajini, ali i situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o ekonomskim odnosima.

"Predsjednik Erdogan ima utjecaja na određene strukture u BiH i tim utjecajima moramo razgovarati", rekao je Milanović i dodao da je nakon ovih razgovora primjetno da treba još puno toga razjasniti.

Erdogan je na početku rekao da Hrvatska i Turska obilježavaju 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

Recep Tayyip Erdogan i Zoran Milanović
Foto: EPA-EFE: Recep Tayyip Erdogan i Zoran Milanović

"Naše zemlje imaju duboke kulturne i historijske veze. Međusobno se doživljavamo kako susjede iako nemamo zajedničke granice. Turska je bila jedan od prvih zemalja koja je Hrvatskoj pomogla nakon prirodnih nepogoda", rekao je Erdogan, prenosi Direktno.

Podsjetio je i da je Hrvatska poslala jedan kanader za gašenje požara u Turskoj. Spomenuo je da su razgovarali i o ratu u Ukrajini i izborima u BiH.

"Trgovinski volumen dvije zemlje je nadmašio 90 miliona dolara i narastao je za 40 posto prošle godine", rekao je.

Reis Kavazović: Po BiH i Hrvatskoj muslimani i katolici zajedno prave džamije i crkve

Reis Kavazović: Po BiH i Hrvatskoj muslimani i katolici zajedno prave džamije i crkve

Poslat ćemo snažnu poruku Europi i svijetu

"Danas ćemo zajednički otvoriti Islamski kulturni centar i time ćemo uputiti snažnu poruku Europi i svijetu", rekao je Erdogan.

Kako ste pomirili dva stava oko BiH, upitani su.

"Dobro ste to uočili, više od godinu dana pokušavamo ispraviti neke nepravde i kršenja Daytonskog sporazuma. Užasno delikatan, što god dirate prijetite čitavoj cjelini. Neću ponavljati naše poznate stavove - Hrvati su najmalobrojniji... Što se tiče uloge visokog predstavnika, govorio sam i govorim dalje - izabran je na jedan neregularan način što mu odriče legitimnost. Imamo tu i Milorada Dodika koji je strogi kritičar, a mi tražimo pojašnjenje i neku vrstu akcije. Pokušao sam na samitu NATO-a uime Hrvatske koju predstavljam, rekao da bi visoki predstavnik trebao dati znakove života i koristiti svoje ovlasti jer drukčije ne ide. Što se trenutno događa, ja ne znam", govori Milanović.

Zatim je dodao:

"Ne znaš što će biti s izborima, napravio sam sve što sam mogao. Ne znam što će učiniti visoki predstavnik, za sada nije učinio ništa. U tome se Erdogan i ja razlikujemo", dodaje Milanović.

Reagirao je i turski predsjednik.

Pogledajte fotografije: Erdogan na sastanku s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH

Pogledajte fotografije: Erdogan na sastanku s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH

"Naravno u vezi BiH imao sam prilike razgovarati s čelnicima gdje smo detaljno razgovarali o problemima. Problem je nastao zbog Daytona jer nije riješio tamošnje probleme. Direktno sam to slušao od rahmetli Alije. Mi nismo mogli učiniti ništa i morali smo potpisati taj sporazum. Ni on tada zadovoljan tim sporazumom, ali danas imamo tamo Hrvate, Bošnjake i Srbe, koji žive u BiH, imamo entitete, čelnike koji predstavljaju te narode i vjerujem da odluke trebaju donijeti čelnici. Postoje dodatni mehanizmi, u nekima se mi nalazimo. Možemo se s vremena na vrijeme sastajati i o tome razgovarati, ubrzati taj proces. Cjelovitost BiH od velike je važnosti...", kazao je recep Tayyip Erdogan.

Podsjetimo, Erdogan u Zagrebu završava regionalnu turneju koju je započeo u utorak posjetom Bosni i Hercegovini, gdje se sastao s članovima predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem, dok se dan kasnije sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije