Milan Tegeltija odgovorio na navode Nezirovića i Lakića

Radiosarajevo.ba
Milan Tegeltija odgovorio na navode Nezirovića i Lakića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Jedini ovlašten za davanje zvaničnih podataka i saopštenja sa sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je - predsjednik VSTV.

Izjavio je ovo za portal Radiosarajevo.ba Milan Tegeltija, predsjednik VSTV, reagirajući na jučerašnje izjave Gorana Nezirovića i Slave Lakića o dešavanjima na posljednjoj sjednici ovog tijela.

Na sjednici VSTV-a govorilo se o kolektivnoj ostavci i odgovornosti Tegeltije

"Kolega Nezirović i Lakić su u svojim izjavama interperetirali sadržaj diskusija na zatvorenoj sjednici na način na koji ih oni vide. Međutim, kada je sjednica zatvorena za javnost onda se podaci o sadržaju diskusija ne smiju davati u javnost jer je to odluka VSTS koja se na taj način krši.

Prema tome, ja sam na pressu dao tačne podatke koji mogu biti dostupni javnosti, a to su zaključci kao epilog te tačke dnevnog reda. Odgovarajući na pitanje novinara na pressu da li je pokrenut postupak odgovornosti ( jedini mogući postupak pokretanja odgovornosti po zakonu je postupak razrješenja predsjednika) dao sam tačan odgovor da takav postupak nije pokrenut, s čim nisam ušao u detalje pojedinačnih rasprava tokom te tačke dnevnog reda. Dakle, ne mogu u sadržaju da komentarišem izjave Gorana Nezirovića i Slave Lakića a da pri tom ne narušim odluku VSTS o zatvaranju tog dijela sjednice za javnost", komentirao je Tegeltija.

Jedino što mogu da kažem, nastavio je on, jeste "da nisu ovlašteni da interpretiraju tok zatvorenog dijela sjednice, da su iznijeli interpretaciju koja u cjelosti ne odgovara istini jer su uglavnom iznijeli ono što su govorili njih dvojica i još dva člana VSTV, a ne cjelokupan tok i sadržaj svih rasprava jer su u raspravi učestvovali skoro svi članovi VSTS".

"Razloge za zatvaranje sjednice za javnost smatram opravdanim i to je smatrala i većina članova VSTV te donijela takvu odluku koju naknadno nije promjenila", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije