Milan Dunović žestoko odbrusio Marinku Čavari i Draganu Čoviću

37
Radiosarajevo.ba
Milan Dunović žestoko odbrusio Marinku Čavari i Draganu Čoviću
Print Screen / Dunović, Čavara i Čović

Povodom izjave predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavare, o optimizmu HDZ-a i Dragana Čovića po pitanju izmjene Izbornog zakona, oglasio se potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović. 

U nastavku saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kada Čavara govori o izmjenama Izbornog zakona, svako razuman se zapita da li on uopšte poznaje Ustav BiH i presude Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava. Spominjati u istoj rečenici legitimno predstavljanje naroda i presude Međunarodnog suda za ljudska prava, još jedino kolega Čavara pokušava pravdati proeuropskim vrijednostima. Činjenica je da su presude navedenog suda nedvojbeno precizirale da je konstitutivnost pojam koji je bio koristan, samo u svrhu zaustavljanja rata i da takav, zastarjeli model, treba odbaciti.

U tom kontekstu, kolega očito nije upućen da su te presude potpuno suprotne onome za što se on, lider HDZ-a Dragan Čović, i još jednom Dragan Čović kao lider HNS-a bore. Dakle, Čavara i dva puta Dragan Čović, znači njih trojica, misle da smo svi u BiH nepismeni pa da ne znamo i sami pročitati presude Međunarodnog suda. Znamo, a znamo i šta kaže Mišljenje Evropske Komisije o napretku BiH ka EU, u kojem mi kao težimo Evropskoj Uniji ili možda težimo segregaciji, sa glasačkim kutijama po etničkom principu. Građani BiH, svih etničkih grupa, uključujući i Hrvate, kojima njih trojica, Marinko i dva puta Dragan, nanose najviše štete, također žele da žive u Evropskoj uniji, po građanskom principu i da su jednakopravni sa svima ostalima.

Problem nastaje u momentu, kada njih trojica tvrde, da će biti jednakopravni samo u dva slučaja. Prvi takav slučaj je da im Marinko i dva puta Dragan, stave trake oko ruke kada krenu na glasanje, kako bi se znalo da li su glasali za gospodina jedinog legitimnog, a drugi način jednakopravnosti koji nude Hrvatima u BiH jeste da zaista žive kao građani Evropske Unije, ali u Hrvatskoj. Do kada će njih trojica uzimati za taoce Hrvate i kriviti predsjedavajućeg predsjedništva Željka Komšića za sve svoje političke greške ostaje da se vidi.

Čavara govori o izbornoj prevari zbog činjenice da je Željko Komšić odnio nadmoćnu pobjedu nad Draganom Čovićem na izborima 2018. godine, ali zaboravlja jednu važnu stvar. Željko Komšić je izabran po istom Izbornom zakonu po kojem je Dragan Čović izabran 2014. godine.

Znači li to da je Izborni zakon dobar, svaki put kada Čović uđe u Predsjedništvo, a kada ga tamo nema onda je Zakon loš.

Za Čovića nisu glasali svi Hrvati ni 2018. godine, jer Hrvata ima značajno više od njegovih 154 hiljade glasova. Ako tome pridodamo glasove većine drvarskih, glamočkih i grahovskih Srba koji su po nalogu SNSD-a glasali za Čovića, onda je jasno da je broj Hrvata koji je glasao za njega još manji, a postavlja se i pitanje šta bi bilo da je izabran. Da li bi po mjerilima HDZ-a bio legitiman, jer ipak, biti legitiman Hrvat, a za vas glasaju i Srbi, nije baš u skladu sa skoro pa „rasnim zakonima“ koje bi HDZ želio uvesti.

Na kraju, ali ne manje važno, zar zaista Čavara misli da se može mijenjati Izborni zakon BiH bez izmjena Ustava BiH!? Znam da je sklon protuustavnim zakonima, ali ovo bi bilo previše i za HDZ, a o međunarodnoj zajednici da i ne govorim. Nema te osobe iz međunarodne zajednice koja ima legitimitet da na bilo koji način zagovara protuustavno djelovanje, jer mi kao društvo ne želimo težiti anarhiji, već istinskim evropskim vrijednostima. Ne onim HDZ-ovskim!

Molim kolegu Čavaru da više ne priča o lopovluku, makar i izbornom, jer ukrali ste građanima BiH i prošlost i sadašnjost. Budućnost nećete!", poručio je Dunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Povezano

/ Najnovije