Mijatović pisao Inzku: S ove 3 "male stvari" biste riješili 80 posto problema u BiH

6
Radiosarajevo.ba
Mijatović pisao Inzku: S ove 3 "male stvari" biste riješili 80 posto problema u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Vojin Mijatović i Valentin Inzko

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, na svom Facebook profilu, objavio je otvoreno pismo i javnu molbu visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Podsjetimo, Inzko je jučer dao ostavku koja je prihvaćena i na snagu stupa 1. augusta.

Na njegovo mjesto dolazi Nijemac Christian Schmidt, koji je jučer u ekskluzivnom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba rekao da će mu "biti čast u bliskoj budućnosti posvećeno raditi s međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji".

"Želim zahvaliti Valentinu Inzku na dugogodišnjoj, izvanrednoj posvećenosti Uredu i ljudima u Bosni i Hercegovini. Tako će nastaviti sve dok ja ne preuzmem dužnost 1. avgusta 2021. godine", dodao je Schmidt za portal Radiosarajevo.ba.

Ovim smo povodom kontaktirali i Valentina Inzka

"Svjež vjetar je dobar. I neophodan", govori Inzko za portal Radiosarajevo.ba.

Kaže nam da je srećan i osjeća olakšanje što ima nasljednika.

"Gospodin Schmidt i ja u kontaktu smo od oktobra 2020 i - imajući u vidu njegovo iskustvo i njegove kvalitete kao čovjeka - imam puno povjerenje u njega i ono što će donijeti BiH", poručuje Valentin Inzko u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Otvoreno pismo koje je Mijatović poslao Inzku prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine Inzko,
Nakon 12 godina vašeg mandata u BiH želim vam se zahvaliti na vašem angažmanu i želim vam reći da ćete i nakon mandata imati prijatelje u BiH.
S obzirom da vaš mandat zvanično prestaje 01.08.2021. godine koristim priliku da vam uputim javnu molbu.
Svesni ste svih problema sa kojima živimo u BIH, kao i činjenice da blokade koje su postale svakodnevnica u BiH nisu stvar Ustavnog uređenja BiH već zloupotrebe i uzurpacije pozicija od strane vladajućih u BiH.
Takođe smatram da ste svesni da svi ti problemi dolaze zbog nedemokratskog i korumpiranog izbornog sistema u BiH, gde vlast određuju brojači, a ne birači.
Upravo iz tog razloga vas molim da na samom oblasku pokažete da ste istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da vaša poslednja odluka u ovom mandatu bude odluka o nametanju izmena Izbornog zakona BiH!
Biće sasvim dovoljno da se tom odlukom definišu izmene Izbornog zakona kojim bi uveli skeniranje glasačkih listića, video nadzor na biračkim mestima i da mandata osvojen na izborima pripada stranci, te da osoba koja odluči da promeni stranku nakon izbora mora vratii mandat stranci!
Sa ove tri stvari gospodine Inzko vi bi zapravo rešili 80% problema u ovoj zemlji, jer bi građani konačno dobili vlast koju su birali.
Konačno bi dobili predstavnike građana koji bi onda bili i sposobni i spremni da reše sve one probleme poput kriminala i korupcije, negiranja genocida, implementacije sudskih odluka, kao i svih drugih stbari koje su danas “kamen spoticanja” daljem razvoju naše zemlje.
Gospodine Inzko sa ove tri “male” stvari uradili bi veliku stvar za svakog čoveka u BiH, ovo su tri stvari za koje bi glasao svaki čovek u našoj zemlji bez obzira na nacionalnu pripadnost i političko opredeljenje, za ovo su svi sem trenutno vladajućih.
Još jednom želim vam se zahvaliti, i javno Vas zamoliti da sa ove tri male stvari kao niko do sada pomognete Bosni i Hercegovini", napisao je Mijatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije