Mijatović: MUP RS je privatna Dodikova policija, brutalno gaze po životima građana

Patria
Mijatović: MUP RS je privatna Dodikova policija, brutalno gaze po životima građana
Foto: Privatni album / Vojin Mijatović

Posljednja afera o prisluškivanju opozicije u Republici Srpskoj u javnosti je izazvala dosta komentara i zahtjeva za pokretanje istrage.

Ispred Gradskog odbora SDP BiH iz Banja Luke još 21. maja su podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, a na osnovu javnog priznanja Milorada Dodika da vrši nelegalno prisluškivanje opozicije, piše Patria.

Krivična prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da su Dodik i Lukač počinili krivična djela neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja, povrede ravnopravnosti građana i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Prijava je podnesena kod Okružnog tužilaštva Banja Luka, a Dario Sandić je pozvao Tužilaštvo da provede hitnu istragu, zaplijeni opremu za prisluškivanje, te omogući neovisno vještačenje sa ciljem utvrđivanja svih činjenica u vezi s izvjesnim zloupotrebama javnih resursa.

Vojin Mijatović iz Gradskog odbora SDP-a Banja Luka u izjavi za Novinsku agenciju Patria ističe da je nažalost Dodik kao nebrojeno puta do sada dokazao da živimo u diktaturi.

"Nije tajna ni do sada bila da se čitav MUP RS koristi za zloupotrebe od nelegalnog prisluškivanja preko prijetnji, ucjena, reketiranja. To je stanje u kome živimo već 15 godina. MUP RS je privatna Dodikova policija i tu nema spora", kazao je Mijatović.

Istakao je da od Tužilaštva očekuje procesuiranje ovog evidentnog krivičnog djela.

"Dodik je uvjeren da represijom može dovijeka vladati i za sada to tako i izgleda, međutim želim poručiti da to vrijeme ističe ukoliko institucije ne počnu raditi svoj posao suočiće se velikim problemima kroz proteste čije će posljedice biti velike. Prekršili su sva ljudska prava i gaze po životima građana brutalno, vrlo brzo slijedi odgovor koji neće biti kao do sada kroz mirne proteste", kazao je Mijatović za agenciju Patria.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije