Meteorolozi u BiH upalili 'alarm' i poslali upozorenje za građane: Objavljena i prognoza do petka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi u BiH upalili 'alarm' i poslali upozorenje za građane: Objavljena i prognoza do petka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno je registrovan slab pljusak u centralnim područjima Bosne i sjeveru Hecregovine.

Upaljen je i meteoalarm za područje skoro cijele BiH, i to zbog očekivanih udara vjetra. Upozorenje glasi: "Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar." Žuti meteoalarm na snazi je za većinu dijelova zemlje, dok se posebno jaki udari vjetra očekuju na području Trebinja, gdje je upaljen narandđasti meteoalarm.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 5; Ivan Sedlo i Sokolac 12; Sarajevo 14; Banja Luka i Bugojno 15; Gradačac, Livno, Sanski Most, Srebrenica, Tuzla, Zenica i Zvornik 16; Bijeljina, Doboj i Drvar 17; Bihać i Prijedor 18; Široki Brijeg i Trebinje 21; Stolac 22; Mostar i Neum 23°C.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Bioprognoza: Uz stabilne vremenske prilike i povoljnu biometeorološku prognozu, većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Nakon svježije noći i mirnijeg sna, sa odmicanjem dana će u cijeloj zemlji i dalje biti ugodno, uglavnom zbog umjerenih temperatura, bez većih oscilacija. 

Danas većinom djelomično vedro. Na jugu zemlje prije podne razvedravanje. Rijedak lokalni pljusak je moguć u centralnim i istočnim područjima Bosne i sjeveru Hercegovine. Vjetar u Bosni umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu do 28°C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 21°C.

U utorak u Bosni i sjeveru Hercegovine umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Hercegovine pretežno sunčano. Prije podne rijetko u centralnim i istočnim područjima može pasti malo kiše. Vjetar većinom umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.

Upaljen meteoalarm u BiH: Pogledajte detalje - koje regije su 'na udaru' i kada stiže nevrijeme

Upaljen meteoalarm u BiH: Pogledajte detalje - koje regije su 'na udaru' i kada stiže nevrijeme

U srijedu u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, jugu zemlje do 32°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje od 15 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C.

U petak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab do umjerene ječine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije