Meteorolozi pronašli tri znaka koja ukazuju na to da nas čeka hladna zima

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi pronašli tri znaka koja ukazuju na to da nas čeka hladna zima
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Najnoviji trendovi prognoze za zimu 2024/2025 su topliji sa svakim novim ciklusom. Ali Severe Weather Europe (SWE) saopćio da su primjetni zankovi u globalnom meteorološkom sistemu koji ukazuju na to da je moguća drugačija slika za sljedeću sezonu. 

Fokus je bio na zimski uzorak pritiska u sjevernom Atlantiku i tri faktora koji mogu promijeniti njegov razvoj za zimu 2024./2025.

Zimski obrasci u sjevernom Atlantiku

Vremenski obrasci obično se mogu definisati u regijama. Najutjecajniji vremenski uzorak zimi je obično sjevernoatlantska oscilacija – NAO. Pokriva i mijenja vremenske obrasce sve od Sjedinjenih Američkih Država, Kanade do Europe.

Svjetski poznata umjetnica iz Sarajeva Šejla Kamerić otvorila izložbu u Podgorici

Svjetski poznata umjetnica iz Sarajeva Šejla Kamerić otvorila izložbu u Podgorici

NAO opisuje porast i pad pritiska u sjevernom Atlantiku, a tačnije između područja Grenlanda/Islanda i središnjeg sjevernog Atlantika/Azora. Na sjeveru iznad Grenlanda je nizak protisak, a zona visokog pritiska je ispod od SAD-a do Evrope. Zimi ovaj obrazac donosi toplije temperature i manje snijega u istočnom SAD-u i većem dijelu Evrope.

Suprotan uzorak, negativni NAO, predstavlja blokiranje na visokoj geografskoj širini, s anomalijom visokog pritiska iznad Grenlanda i niskog pritiska od SAD-a do Evrope. Takav obrazac tokom zime donosi hladnije vrijeme i snijeg u istočnom SAD-u i Evropi.

Stiže prvi snijeg u Bosnu i Hercegovinu? Pred nama obilna kiša i ogroman pad temperature

Stiže prvi snijeg u Bosnu i Hercegovinu? Pred nama obilna kiša i ogroman pad temperature

Najnovija prognoza ECMWF-a je objavljena prije samo nekoliko dana, a sugerira da ove zime očekuje pozitivan NAO, što znači da ćemo imati topliju zimu u većem dijelu SAD-a i Evrope. Ali ipak, nije sve tako jednostavno. Iako se prognozira pozitivan NAO, iz SWE navode da trenutno prate tri vremenska faktora koji pokazuju da bi ipak mogao doći negativni NAO, što je u suprotnosti sa glavnim prognozama, navode iz SWE.

Utjecaj La Niñe

Prvi faktor je ENSO (El Niño Southern Oscillation), odnosno područje ekvatorijalnog Tihog okeana koje se mijenja između tople i hladne faze. Promjena faze dolazi otprilike jednom u jednoj do jenom u tri godine, a trenutno se prati hladna faza La Niña.

Prognozira se da će se slaba La Niña razviti i trajati tokom jeseni i zime. Slabljenje La Niñe očekuje se početkom sljedeće godine, s pomakom u neutralnu fazu. Prema okeanskoj prognozi, La Niña se razvija u istočnom Pacifiku i signalizira negativan NAO, posebno u januaru i februaru. To znači da bismo potencijalno mogli imati hladniju zimu od normalne u središnjem/istočnom dijelu SAD-a i Evrope.

"Šta se ovo događa?!": Fenomen koji prkosi vremenskim prognozama zbunio naučnike

"Šta se ovo događa?!": Fenomen koji prkosi vremenskim prognozama zbunio naučnike

Atlantski meridionalni način

Drugi faktor je atlantski meridionalni način (AMM). Okeanska progonoza sugeriše pozitivan AMM način rada, što također ukazuje na dolazak negativne NAO faze, a to ponovno ide u prilog tome da nas očekuje hladnija zima.

Utjecaj vjetrova

Treći faktor je kvazi-dvogodišnja oscilacija (QBO) i tu je riječ o vjetrovima. QBO je redovna varijacija vjetrova visoko iznad ekvatora u stratosferi, naizmjenično istočnih i zapadnih vjetrova. Jaki vjetrovi u stratosferi putuju u pojasu oko planeta na ekvatoru. Otprilike svakih 17 mjeseci ti vjetrovi potpuno promijene smjer.

Više je načina na to kako QBO može utjecati na zimsko vrijeme, a jedan od njih je polarni vrtlog. Glavni zaključak je da je QBO duboko povezan s atmosferskim kretanjem i pomaže u cjelokupnom tropskom utjecaju, uključujući La Niñu. Moglo bi se reći da također pomaže u "komunikaciji" između okeana i polarnog vrtloga.

Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

Ovogodišnji zapadni QBO ukazuje ne dolazak negativne NAO faze, s područjem visokog pritiska iznad Grenlanda i područjem niskog pritiska iznad Sjeverne Amerike i Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije