Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Nakon dugog razdoblja vrućeg vremena, meteorolozi najavljuju nagli temperaturni pad i promjene u vremenskim prilikama širom Bosne i Hercegovine.

Prema najnovijim prognozama koje je objavio BH Meteo, od petka, 13. septembra, očekuje nas neobično hladno vrijeme za ovo doba godine, uz lokalno obilnije padavine i prve pahulje snijega na višim planinama.

U četvrtak, 12. septembra, će u većem dijelu zemlje prevladavati sunčano vrijeme, s najvećim temperaturama u istočnim, sjeveroistočnim i dijelovima centralne Bosne, gdje će dnevne temperature dostići između 21 i 27 °C. Kasno poslijepodne i navečer očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima Hercegovine te zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni. Hladna fronta će donijeti jače naoblačenje i kišu nakon 15 sati, s naglim padom temperature i pojačanim sjevernim vjetrom.

Ima li rješenja na vidiku: Državno ministarstvo ima prijedlog za nastavak funkcionisanja NUBBiH

Ima li rješenja na vidiku: Državno ministarstvo ima prijedlog za nastavak funkcionisanja NUBBiH

U petak, 13. septembra, u prijepodnevnim satima, prolazno jaka kiša će zahvatiti i istočne dijelove zemlje, dok će od sredine dana padavine slabiti. U Hercegovini su mogući pljuskovi s grmljavinom. Temperatura će biti znatno niža, sa dnevnim maksimumima oko 10 °C u Bosni i do 17 °C u Hercegovini. Na višim planinama moguće su prve pahulje snijega, s očekivanim snježnim padavinama na granici od 1300 do 1400 metara.

U subotu, 14. septembra, očekuje se pretežno oblačno vrijeme, naročito u Bosni, uz mogućnost slabe kiše ili rosulje. Na jugu Hercegovine bit će i sunčanih perioda. Kiša će se u noći na nedjelju pojačati u Bosni, ali će padavine biti slabe do umjerene.

U nedjelju, 15. septembra, oblačno vrijeme uz kišu u većem dijelu zemlje, dok će na jugozapadu Bosne i u Hercegovini padavine biti lokalizirane. Temperature će ostati hladne, sa dnevnim maksimalnim temperaturama između 10 °C i 17 °C, dok će na višim planinama snijeg biti prisutan.

Meteorolozi upozoravaju na moguće ekstremne vremenske uvjete, uključujući jake udare vjetra i bure u većem dijelu zemlje tokom vikenda. 

Nakon rekordnog perioda vrućeg vremena, od petka(13.09.) neobično hladno vrijeme za ovo doba godine. Lokalno obilnije...

Posted by BHMETEO.ba on Wednesday, September 11, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije