Meteorolozi izdali upozorenje za danas - objavljena i prognoza do utorka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi izdali upozorenje za danas - objavljena i prognoza do utorka
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Pljusak na Baščaršiji iznenadio Sarajlije

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Žuti meteoalarm upaljen je za područje skoro cijele Bosne i Hercegovine - izuzev Mostara - a odnosi se na očekivano grmljavinsko nevrijeme.

"Očekuju se jači pljuskovi sa grmljavinom.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Budite svjesni. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", navodi se u meteorološkom upozorenju.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Gradačac 15; Bugojno, Sokolac 16; Bihać, Bijeljina, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 17; Doboj, Prijedor, Sanski Most 18; Zenica 19; Banja Luka, Grude, Široki Brijeg 20; Mostar, Trebinje 21; Neum 24; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Bioprognoza: Opšta slika biće relativno povoljna, naročito u odnosu na protekli period obilježen visokim temperaturama. Tokom dana bi mjestimični pljuskovi, izraženije u Bosni, mogli povremeno kvariti ugođaj i djelovati ponajviše na nešto lošije raspoloženje. Pri tome će uz mirniji san, osjetno svježije jutro i umjerene temperature u nastavku dana, ipak biti ugodnije, pa hronični bolesnici i meteoropati ne bi trebali imati jačih tegoba.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini padavine uglavnom u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Intenzivnije padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 23, na jugu od 26 do 32 °C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Dnevna temperatura oko 21 °C.

Nedjelja: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini jugo, a u Bosni vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26 stepeni.

Ponedjeljak: U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22, na jugu do 26 stepeni.

Utorak: Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, ponegdje u centralnim i istočnim područjima moguć je i kratotrajni pljusak. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16, na jugu zemlje do 20, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26, na jugu do 26 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije