Meteorolozi izdali upozorenje: Temperature i do 35 stepeni, kiša i grmljavina u ovim dijelovima BiH

1
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi izdali upozorenje: Temperature i do 35 stepeni, kiša i grmljavina u ovim dijelovima BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Jutros je u Bosni djelomično vedro. Rijetki lokalni pljuskovi su registrovani u centralnim i sjevernim područjima. U Hercegovini je pretežno sunčano vrijeme, a zbog visokih temperatura upaljeno je upozorenje.

Žuti meteoalarm upaljen je za dijelove Bosne zbog mogućnosti grmljavine, meteorološko upozorenje glasi:

"Budite svjesni. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće".

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Ministar Ramo Isak poslao novu poruku Miloradu Dodiku

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati (°C): Bjelašnica 14; Livno 18; Široki Brijeg i Sokolac 19; Banja Luka 20; Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 21; Bihać, Bugojno, Gradačac, Prijedor, Srebrenica i Zenica 22; Bijeljina i Trebinje 23; Mostar i Neum 25°C.

Bioprognoza: Blagi pad temperatura i povremeni lokalni pljuskovi će donijeti olakšanje i djelimično popraviti opću sliku širom zemlje. Hroničnim bolesnicima će ova promjena pogodovati, dok će osjetljive osobe imati moguće poteškoće sa koncentracijom i manjkom energije usljed nestabilnog vremena. Savjetujemo oprez pri direktnom izlaganju UV zračenju.

Gradačac jutros najtopliji grad u BiH: Objavljena temperatura do utorka - evo kad nam stiže kiša

Gradačac jutros najtopliji grad u BiH: Objavljena temperatura do utorka - evo kad nam stiže kiša

Danas u Bosni djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Jači pljuskovi se očekuju u poslijepodnevnim satima kada je nevrijeme najizglednije na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 35°C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalni pljuskovi su mogući u poslijepodnevnim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 29°C.

U ponedjeljak, u Bosni i Hercegovini umjereno oblačno i nešto sunčanije na jugu ali i dalje nestabilno. Lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Ponegdje uz kišu i pojačan vjetar, moguća je i pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 22, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 29, na jugu zemlje do 32 stepena.

U utorak, umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno uz kišu moguća je i pojava grada. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 29 stepeni.

U srijedu, umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno uz kišu moguća je i pojava grada. Nešto manje oblačnosti i padavina očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 21, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 29 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije