Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti Mustafu Habula

1
Radiosarajevo.ba
Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti Mustafu Habula
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Memorijalni centar Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica zauvijek će pamtiti rahmetli Mustafu Habula, koji je svojom velikodušnošću urezao svoje ime u temelje ove institucije.

Mustafa Habul, rođen u Trebinju, bio je arhitekta koji je šezdesetih godina prošlog vijeka odselio u daleku Australiju. Tamo je, trudom i znanjem, stekao veliki ugled. Pred kraj svog života, odlučio je pokloniti Memorijalnom centru Srebrenica značajan iznos novca.  

Osmog maja ove godine, u Memorijalnom centru smo otvorili depo u kojem će se čuvati biološki materijal i predmeti žrtava genocida u Srebrenici.

Keanu Reeves nakon Hrvatske stigao u Srbiju: Njegova lista zahtjeva iznenadila mnoge

Keanu Reeves nakon Hrvatske stigao u Srbiju: Njegova lista zahtjeva iznenadila mnoge

Objekat, čija je izgradnja koštala više od milion maraka, završen je zahvaljujući zajedničkoj saradnji USAID-a i Memorijalnog centra, u kojoj je donacija Mustafe Habula od preko pola miliona maraka igrala ključnu ulogu.  

Danas je Memorijalni centar posjetio Reno Habul, sin rahmetli Mustafe Habula, koji je ispunio očevu želju da donira sredstva ovoj instituciji nakon njegove smrti. Tokom svoje prve posjete, gospodin Habul je razgovarao s direktorom Emirom Suljagićem i zaposlenicima Centra te obišao stalne postavke, kao i depo izgrađen zahvaljujući donaciji njegovog oca.

"Danas sam prvi put ovdje i teško mi je opisati emocije. Ovdje sam zbog svog oca, koji je želio učiniti nešto za ovo mjesto i drago mi je što je to učinio. Čast mi je što sam danas vidio gdje je utrošen novac koji je on poklonio. Iako nisam povezan s ovim mjestom rodbinskim vezama, niti potičem odavdje, niti sam doživio ono što su ovi ljudi ovdje doživjeli, osjetio sam mnogo emocija danas – u razgovoru s majkama, zaposlenicima Centra, obilaskom cijelog kompleksa i mezarja.

Emir Suljagić podijelio fotografiju: 'Nažalost, mnoge moje komšije još uvijek nisu sišle s brda'

Emir Suljagić podijelio fotografiju: 'Nažalost, mnoge moje komšije još uvijek nisu sišle s brda'

Mnogo se može pričati o tome, a opet ne bi sve bilo rečeno. Ovo mjesto treba konkretnu podršku zbog generacija koje će doći nakon nas. Treba opstati na ovom mjestu, i zato sam svjestan koliko sredstva koja pojedinci, poput mog oca, doniraju mogu doprinijeti tome da ova institucija raste i ostane za budućnost. Svaka podrška je značajna. Ovo mi je prvi dolazak, ali sigurno neće biti posljednji", rekao je Reno Habul tokom svoje posjete.  

"Velikodušnost i dobrota pojedinaca poput Mustafe Habula od neprocjenjive su važnosti u očuvanju kulture pamćenja. Njihova nesebična djela ne samo da pomažu u održavanju i unaprjeđenju Memorijalnog centra, već i osiguravaju da se zločini nikada ne zaborave. Ovakve donacije omogućavaju budućim generacijama da uče o historiji, razumiju značaj sjećanja i nastave graditi društvo zasnovano na pravdi i suosjećanju. Habulova velikodušnost ostaje trajni simbol inspiracije i nade za sve nas da iskrenim djelima možemo učiniti mnogo za našu bolju budućnost", saopštili su iz Memorijalnog centra Srebrenica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije