Melina Borčak: Ne smijemo dozvoliti da se izvlače lažima!

25
Radiosarajevo.ba
Melina Borčak: Ne smijemo dozvoliti da se izvlače lažima!
Foto: X.com / Nižu se kritike na potez diplomata EU

Predstavnici pet zemalja Europske unije (EU) položili su cvijeće na spomen obilježje groblja u Bratuncu, gdje su ukopani i vojnici tzv. vojske RS-a koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici.

Sve se dešava samo nekoliko dana nakon obilježavanja genocida u bivšoj "Sigurnoj zoni" Ujedinjenih nacija, pa su žrtve konsternirane licemjernim odnosom EU zvaničnika. Reagirala su brojna udruženja, zvaničnici...

I dok iz Delegacije EU nastoje 'objasniti' skandal, pristižu nove reakcije.

Bivši šef Ferrarija u Sarajevu: Saobraćajne nesreće su ubica mladih broj jedan

Bivši šef Ferrarija u Sarajevu: Saobraćajne nesreće su ubica mladih broj jedan

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba bosanska novinarka Melina Borčak ukazala je na europske narative koji su vodili ovakoj relativizaciji. 

"Poznati španski fotoreporter Javier Bauluz je prije nekoliko dana ispričao kako su redakcije njegove slike uvijek potpisivale s 'muslimanska armija', koliko god on objašnjavao da je Armija RBiH bila multietnička i multireligijska. Dakle, evropski mediji i politika su u nama vidjeli i željeli vidjeti samo muslimane, divljake u 'građanskom ratu', a ne ljude koji brane svoju državu od genocidne agresije", kaže Borčak.

Iz tog rasizma, dodala je, nastao je već tradicionalni narativ o "građanskom ratu divljih Balkanaca" koji su se "svi međusobno" ubijali. 

Emir Suljagić žestoko odgovorio Delegaciji EU: Lažete! Poklonili ste se zločincima

Emir Suljagić žestoko odgovorio Delegaciji EU: Lažete! Poklonili ste se zločincima

"Na kraju su Srbi malo pretjerali sa Srebrenicom, ali inače su 'sve strane' bile tu negdje, a muslimani su ionako sumnjivi. Ovaj narativ je standard u očima naših evropskih komšija kojima naši životi nisu dovoljno važni da se uopšte zapitaju šta se zapravo desilo tokom genocida u Prijedoru, Foči, Višegradu, Bijeljini i čitavoj BiH. Zato nije problem pokloniti se 'nevinim žrtvama' čak iako nisu nevine i čak iako se iste diplomate nikada ne bi poklonile zaista nevinim žrtvama bombardovanja Dresdena nekoliko dana nakon godišnjice obilježavanja Holokausta. Jer shvataju da se one koriste za relativizaciju genocida", ističe Borčak.

Smatra da iz ovog javnost iz BiH mora izvući poruke.

"Prema tome, jedna od najvažnijih borbi svih antifašista BiH i šire mora biti da evropsku javnost naučimo činjenicama i da se njihovi političari stide svake sekunde nedjelovanja za Bosnu, a kamoli ovakvih gadosti koje trebaju biti i sankcionisane i krivično gonjene ukoliko je moguće po bh. i evropskim zakonima. Ne smijemo dozvoliti da se izvlače lažima i moramo pokazati ujedinjenost i snagu - kod svakog skandala od sitnih do velikih", zaključuje Borčak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije