Mehmedović kritikovao ambasadora Finske i Schmidta: Pozvao ih da pogledaju jedan snimak

17
Radiosarajevo.ba
Mehmedović kritikovao ambasadora Finske i Schmidta: Pozvao ih da pogledaju jedan snimak
Foto: EPA/Fena/Twitter / Mehmedović o finskom ambasadoru i Milanoviću

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentirao je izjave ambasadora Finske u Hrvatskoj i BiH te potete koje bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao poduzeti.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

"Pozivam Visokog predstavnika Schmidta i finskog ambsadora u Hrvatskoj i BIH Kalle Kankaanpää, da pogledaju jučerašnji snimak na kojem Milanović i Plenković zajedno pjevaju pjesmu "Herceg-Bosno srce ponosno".

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Transplatacija tog srca u Izborni zakon je u toku.

Upravo bi visoki predstavnik trebao vrlo pažljivo pogledati ovaj snimak da bi razumio bolje šta bi negovo podlijeganje pritisku oko Izbornog zakona značilo za budućnost građana BiH i građanske BiH koja bi mogla biti zauvijek uništena.

Finski ambasador Kalle Kankaanpää je podržao promjene Izbornog zakona - u svojoj izjavi nije rekao da bi građani BiH trebali biti jednaki kao što su i u EU već je sve podveo pod načelo konstitutivnosti i Daytona. Milanovićeva prijetnja Finskoj je očito „polučila rezultate“", naveo je Mehmedović.

Zatim je citirao ambasadora Finske u intervjuu za Večernji list.

"Pratim vrlo pozorno proces izborne reforme. Finska podržava promjenu izbornog zakona u BiH tako da on ispuni sve međunarodne standarde i da se izbjegne bilo kakva diskriminacija", rekao je ambasador.

Večernji list: Je li za Finsku Daytonski sporazum i sve što proizlazi iz njega, jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda – i dalje osnova funkcioniranja BiH?

"Naravno. Dayton je baza, i to dobra baza, koja daje bosanskohercegovačkim političarima da grade državu i mogli bi napraviti mnogo više nego do sada. Finska ima dobre odnose s BiH i voljeli bismo je vidjeti kao uspješnu zemlju koja napreduje na europskom putu i u tome je u potpunosti podržavamo", rekao je ambasador.

Mehmedović se protivi ovakvim stavovima.

"Ako međunarodna zajednica u BiH želi promovirati projekt Lego države koja se može u svakom trenutku rasklopiti – onda će „ugoditi HDZ-u“ izbornim zakonom, Srbima državnom imovinom a Bosancima sa zakonom o negiranju genocida poručiti: izginuli ste za hrvatske i srpske ciljeve, a ne za BiH i državu na evropskim i medjunarodnim principima.

Da li će priznanje Ante Starčevića biti ključ rješavanja izmjena Izbornog zakona. Ako Schmidt popusti pritiscima Hrvatske i HDZ-a onda su svi EU principi i sudske presude pale u vodu, tada će biti važniji politički stav HDZ-a već presude sudova za ljudska prava...kako to Lovrinovic izjavi juče.

Da li će univerzalne civilizacijske vrijednosti jednakopravnosti svakog čovjeka, bez obzira na nacionalnost, vjeru, boju...pasti kao vrijednosti jednom odlukom administratora Bosne, za račun priznavanja njegovog legitimiteta u BiH, dajući tako velikodušno državnu imovinu entitetima, Izborni zakon rećeg entiteta HDZ-u, a bosanski čovjek da dobije satisfakciju u istini o GENOCIDU počinjenom upravo nad njim,... pa gdje su tu pravda i pravo... gdje su tu EU vrijednosti, gdje je tu mnogo što-šta...

Ako izbornim zakonom ugodite Zagrebu, a državnom imovinom Beogradu, EU je napravila antievropski presedan i model države kakva će postati inspiracija i za države EU i za ostatak svijeta. Onda ćete po istom modelu imati princip da samo Rusi mogu birati ruskog člana Predsjedništva u budućem Predsjedništvu Ukrajine, da državna imovina Ukrajine pripada Rusima u ruskim regionima ... a Ukrajinci će dobiti presude za ruske ratne zločine", zaključio je Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije