Medžlis IZ Mostar odgovorio gradonačelniku Kordiću: "Ako laže koza, ne laže rog"

16
Radiosarajevo.ba
Medžlis IZ Mostar odgovorio gradonačelniku Kordiću: "Ako laže koza, ne laže rog"
Foto: Fena / Salem ef. Dedović

Medžlis IZ Mostar reagirao je na posljednje izjave gradonačelnika Mostara Marija Kordića u kojima je on poručio muftiji mostarskom ef. Dedoviću da prestane s mobingom prema gradskim vlastima i sudskim institucijama. 

Iz Medžlisa kažu da se radi o još jednom primjeru klasičnog političkog jednokratnog populizma  i totalne odsutnosti jasne percepcije i stvarnih činjenica u vezi s lokalitetom Lakišića harema.

Kriva riječ

Navode i kako je legalan i legitiman zahtjev IZ u Mostaru da se na tom prostoru izgradi Interkulturni centar "Mevlana", shodno "historijskom pravu, pravu očuvanja kontinuiteta sakralnog prostora, proklamiranim načelima Međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata da u Središnjoj zoni grada Mostara figuriraju objekti i prostori od interesa svih građana i naroda u Mostaru." Medžlis IZ Mostar kaže da je Kordić u izjavama upotrijebio krivu riječ - "mobing". ''Kakav bi to mobing i na koji način, muftija mogao vršiti nad Kordićevim zaposlenicima ili pak nad sudskim organima. Očito je upotrijebio krivu riječ", dodaju. 

Trik za bijelo meso: Dodajte kašičicu ovoga i bit će sočno i ukusno

Trik za bijelo meso: Dodajte kašičicu ovoga i bit će sočno i ukusno

Umjesto što se bavi, kako ističu "izmišljenim historijskim činjenicama i optužbama muftije za podizanje međunacionalnih tenzija", Kordić bi se, prema tvrdnjama Medžlisa trebao pozabaviti analizama rada njegovih službi, gradskih odjela i dosljednoj primjeni zakonskih normi. Jeftin pokušaj diskreditiranja "Podsjećamo ga da je kao Gradonačelnik, izvršni organ, trebao provesti Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Centar i Gradsko područje Grad Broj: 01-02-1020/23, koju je Gradsko vijeće grada Mostara usvojilo 31. augusta prošle godine, a kojom je rok za izradu Regulacionog plana bio 31.5.2024. godine.

Također ga, ponovo, podsjećamo, da je Gradsko vijeće Grada Mostara imenovalo stručno povjerenstvo koje u nedostatku Regulacionog plana daje stručne ocjene u skladu sa odredbom člana 49. Zakona o prostornom uređenju. Sudovi će se, u svakom slučaju, pozabaviti načinom (ne)izdavanja dozvola u Centralnoj zoni Grada Mostara", priopćeno je u ponedjeljak. Dalje, tvrde i da su Kordićeve izjave samo "jeftin pokušaj diskreditiranja legitimnog zahtjeva Islamske zajednice o izgradnji zgrade Interkulturnog centra 'Mevlana' u očima domaće javnosti i Međunarodne zajednice."

Medžlis IZ iz Mostara ističe i kako gradonačelnik ne mari za činjenice, te podsjećaju da su njegovi navodi iskrivljeni o tome da tamo nikada nije bio harem.

U Šarića haremu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata

U Šarića haremu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata

Ako laže koza, ne laže rog "S tim u vezi podsjećamo da je ugledni mostarski istraživač i pisac Ahmet Kurt u Bečkom arhivu pronašao autentične skice austrougarske administracije na kojima se vide jasne oznake Lakišića harema.

Nadalje, još jednom podsjećamo našu javnost da su prilikom iskopavanja kanala za kolektore i uređenje prometnice ne tako davno građevinski radnici naišli na skeletne ostatke na tom mjestu ukopanih Mostaraca, da je Sanitarna inspekcija Grada Mostara tim povodom, u više navrata, boravila na lokalitetu i donijela rješenje o prenosu skeletnih ostataka u gradsku mrtvačnicu Sutina gdje se oni i danas čuvaju.

Kordić uporno ignoriše činjenicu da se ti ostaci i danas nalaze u gradskoj mrtvačnici Sutina. Našu javnost, ne i Kordića jer to njega i ne interesuje, podsjećamo na neosporne historijske dokumente da je lokalitet Lakišića harema nasilno oduzet Islamskoj zajednici kako bi tadašnja vlast na tom mjestu izgradila željezničku prugu. Tim povodom Bošnjaci Mostara su prosvjedovali i pred carom Franjom Josipom, i pred Zemaljskom vladom i u Beču i u Sarajevu.

"Najluđa noć na kostima Bošnjaka": U Mostaru osvanuli plakati, sporna lokacija dočeka Nove godine

"Najluđa noć na kostima Bošnjaka": U Mostaru osvanuli plakati, sporna lokacija dočeka Nove godine

Taj prosvjed bio je intenzivan sve do početka Prvog svjetskog rata. A tada su umjesto demokratskih režima na vlast došli totalitarni. Pravo pitanje je za koji oblik vlati se zalaže gradonačelnik Mostara Mario Kordić. Demokratski u kojem vladaju zakon i poredak ili … ?? ", pitaju se iz Medžlisa IZ Mostar.

Dalje su priložili fotografije posmrtnih ostataka tijela koji su pronađeni tokom radova na lokalitetu Lakišića harema, smješteni u gradskoj mrtvačnici, te kartu austrugarskog katastarskog plana na kojoj je na parceli 1322 polumjesecom označen Lakišića harem. Na kraju priopćenja poručuju: "Ako laže koza, ne laže rog!" 

"S obzirom na izrazitu političku konotaciju muftijine reakcije, pozivam nadležne institucije da odgovore na pitanje je li očita usklađenost javnog narativa muftije Dedovića i najavljenog programa Stranke demokratske akcije, izravno i prijevremeno sudjelovanje jednog visokog vjerskog čelnika u političkoj i izbornoj kampanji'', istaknuo je Kordić, piše Bljesak.

Napomenuo je i kako je uvjeren da svi stanovnici Mostara, bez obzira na vjeru i nacionalnost, mogu svjedočiti kako je politika koju, kao gradonačelnik provodi u ovom "mandatu tolerantna, uključiva i otvorena, te kako Grad u gotovo svim segmentima sve bolje funkcionira i napreduje. Stoga, kao gradonačelnik, u svojim različitostima jedinstvenog grada Mostara, pozivam uvaženog muftiju Dedovića da prestane s mobingom prema gradskim i sudskim institucijama te tijelima i službenicima Gradske uprave."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije