Međunarodni dan mira obilježen i u BiH: Mladi poslali poruku

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni dan mira obilježen i u BiH: Mladi poslali poruku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radionica za mlade - Zemaljski muzej u Sarajevu

Na današnji dan se širom svijeta obilježava Međunarodni dan mira, i upravo danas, kada se svijet bori protiv nepredvidivog neprijatelja, koronavirusa, fokus je na poruci „Oblikujemo mir zajedno”.

Tim povodom su u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu održane radionice za mlade na kojim su učili o važnosti umjetnosti za promociju i zagovaranje demokratskih vrijednosti i ljudskih prava, u cilju njihovog osnaživanja i društvene integracije.

Organizator je Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), u okviru projekta „Umjetnost demokratije“ koji se realizuje u sklopu Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost (DFF).

Cilj DFF programa je stvoriti više prostora za konstruktivan dijalog, promovirajući tako suživot, povjerenje i istinsko poštovanje različitosti.

„Ono što je važno povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana mira, jeste da je ovo ujedno i 75. obljetnica UN-a, osnovanog upravo zbog potrebe održavanja mira. Dok se svjetski lideri danas virtuelno okupljaju na 75. sjednici Ujedinjenih nacija, mi u BiH danas okupljamo mlade, kako bismo čuli njihove glasove, prioritete i zajedničke akcije, kao i njihova nadanja i očekivanja za bolju budućnost“, izjavila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN u BiH.

Uz predavanja Damira Imamovića, interpretatora tradicionalne bh. muzike, te Marka Fehera, mladog i svjetski poznatog bh. modnog dizajnera, tridesetak mladih iz Sarajeva, Goražda, Foče i Banja Luke su, u sklopu radionica, imali priliku čuti iskustva predavača o zagovaranju osnovnih ljudskih prava u različitim segmentima društva, te kreiranju društvenih promjena.

Radionice su u mladima probudile interes za demokratskim principima i ljudskim pravima, stimulisale kritičko razmišljanje o osjetljivim pitanjima u društvu, te potaknule razvoj komunikacijskih i istraživačkih vještina, kako bi oni postali aktivni građani u svojoj zajednici i društvu.

Danas održane radionice su dokaz da mladi posjeduju izrazite kapacitete za konstruktivno djelovanje u društvu, koji vode ka nužno potrebnim društvenim promjenama, kako lokalno, tako i regionalno.

Kroz aktivnosti DFF programa i 19 projekata koji se u BiH, Crnoj Gori i Srbiji implementiraju u sklopu njega, mladima se daje prilika da izraze svoje potrebe, zabrinutosti, te da ih se na taj potakne da samostalno djeluju i grade svoj identitet, kako bi sutra oni bili ti koji će svoje vještine i ono naučeno prenositi sljedećim generacijama, a sve s ciljem jačanja društvene kohezije, na državnom i regionalnom nivou.

Inače, kako je saopćeno, zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Kroz aktivnosti programa, mladi se edukuju i potiču na djelovanje, kako bi postali nosioci aktivnosti usmjerenih ka razvoju i dobrobiti društva na lokalnoj i regionalnoj razini, te se tako integrirali u sve društvene sfere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije