Omladinski aktivizam na Međunarodni dan mira 21. septembar

Radiosarajevo.ba
Omladinski aktivizam na Međunarodni dan mira 21. septembar
UNFPA / Omladinski aktivizam

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1981. godine proglasila 21. septembar Međunarodnim danom mira, posvećenom jačanju ideala mira, stabilnosti i prosperiteta. Ove godine, u kojoj smo svjedoci poremećaja funkcioniranja kompletnih društava, ti ideali su važniji nego što su bili ikad prije. UN u Bosni i Hercegovini, Britanska ambasada u Sarajevu i Fondacija Mozaik, obilježava ovaj Dan s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine u cilju unapređenja dijaloga i razmjene ideja u okviru ovogodišnje teme Oblikujmo zajedno mir.

Oko 100 mladih lidera i liderki je sudjelovalo na online konferenciji skupa s rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, Ingrid Macdonald, predstavnikom UNFPA za BiH, Johnom Kennedy Mosoti, Nj. E. Matthew Fieldom, britanskim ambasadorom u BiH, i Vesnom Bajšanski-Agić, izvršnom direktoricom Fondacije Mozaik.

Mladi su predstavili svoj rad u lokalnim zajednicama te su razgovarali o nekim ključnim izazovima s kojima se danas suočavaju u BiH i kako drugi mogu podržati njihov aktivizam. Usvojili su tri principa svog uspješnog aktivizma u očuvanju mira u BiH:

  • Prvi princip je aktivizam mladih koji se zasniva na dugoročnom osnaživanju na lokalnom nivou – za razliku od kratkoročnih intervencija koje nikad nisu djelotvorne kao što je to fokusirano i dugoročno ulaganje u mlade.
  • Drugi princip je da ne postoji univerzalni, jedinstven šablon za uspješan aktivizam mladih – sva rješenja moraju biti lokalnog karaktera, održiva, kulturološki kompatibilna, spremna za iznalaženje kompromisa i njima se mora uzeti u obzir sposobnost lokalnih zajednica da se promijene.
  • I treći princip je da aktivizam mladih mora biti inkluzivan, u suprotnom, on samo produbljuje postojeće izazove – žene i muškarci, mladi i starije osobe, ljudi svih identiteta i različitih profila su jednako uključeni u uspješan omladinski aktivizam na očuvanju mira u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici međunarodne zajednice su izrazili svoju čvrstu predanost promoviranju mira, stvaranju mogućnosti za mlade da napreduju i predvode napredak ka ostvarivanju Programa za održivi razvoj, čime će transformirati svoje zajednice u centre inovacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije