Medaković: U životu nisam doživjela gori tretman nego od disciplinskih tužilaca

0
I. M.
Medaković: U životu nisam doživjela gori tretman nego od disciplinskih tužilaca
Foto: BIRN / Okružni sud Banja Luka / Ilustracija

U Sarajevu je održan Okrugli sto na kojem su novinari CIN-a predstavili rezultate svog istraživanja, a stručnjaci iz pravosuđa su razgovarali o tome šta su ključni problemi u pravosuđu te kako se oni mogu riješiti.

Ovom događaju prisustvovala je i sutkinja Osnovnog suda Banja Luka Radmila Medaković koja je govorila o tome da nerijetko postupak dođe u ruke novog sudije nekoliko mjeseci, pa čak i dana, pred rok apsolutne zastare što je bio dlučaj i sa predmetom "Dragičević".

S tim se Medaković susretala u svojoj praksi, a prije nekoliko dana predmet "Dragičević", kojim je bila zadužena sutkinja, zastario zbog, kako je navela u obrazloženju, poigravanja zakonodavca koji je u relativno kratkom roku tri puta mijenjao rokove zastare za krivična djela.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Navela je da je trenutnim zakonom, na osnovu izmjena iz 2021. godine, relativna zastara za ovo krivično djelo deset, a apsolutna 20 godina nakon izvršenja krivičnog djela. Kako je dodala, u pravu se primjenjuje blaži zakon za optuženog, pa je tako bilo i u ovom slučaju, i sud se rukovodilo rokovima zastare od tri, odnosno šest godina.

"Drugostepeni sud je u ovom slučaju dva puta ukidao presudu i pokušao da natjera prvostepeni da misli njihovom glavom. Ne mogu nikoga osuditi ako za to nema dokaza, bez obzira na pritiske. Drugostepeni sud je imao mogućnost da poslije ukidanja presude zakaže ročište i održi pretres, i tako ubrza proces, ali to nije radio", rekla je Medakovićeva.

Napomenula je da je drugostepeni sud 13. decembra 2023. godine, kada je ukinuo presudu, znao da će nastupiti apsolutna zastara. Navela je da je jasno da se, s obzirom na rok zastare, predmet ne može završiti i mogao je da zakaže ročište.

"Smatram da je odluka zakonodavca da iz zakona briše odredbu da je drugostepeni sud dužan da, nakon što je već jednom ukinuo presudu, zakaže glavni pretres i održi suđenje doprinijela odugovlačenju sudskog procesa. Da je u ovom slučaju poštovana ta odredba, proces bi trajao kraće", kazala je sutkinja.

Krim tehničari i zvanično oslobođeni: Bili optuženi da su bacili unutrašnji veš Davida Dragičevića

Krim tehničari i zvanično oslobođeni: Bili optuženi da su bacili unutrašnji veš Davida Dragičevića

Nju je na današnjem događaju podržao sudija Goran Nezirović koji je kazao sudije i tužioci moraju razgovarati a je sutkinja postupila pravilno kada je izašla u javnost sa objašnjenjem te je kazao da je rekla ono što je trebala reći.

"Ali pošto se radi o kriznoj situaciji jer je predmet takav da je od značaja za javnost, bilo bi dobro da je predsjednik suda ili vaš portparol dao dodatne informacije za javnost. Vijeće je usvojilo komunikacijsku strategiju i ne koristi je kako treba, ali ta komunikacijska strategija je disperzovana na sve pravosudne institucije i svaki sud i tužilaštvo bi trebalo da ima svog portparola ili predsjednik suda da se oglašava u javnosti. Samo tako možemo promijeniti percepciju javnosti, a ne da se plašimo šta će reći Vijeće ili neko drugi. Mi smo sudije i tužioci, ne možemo prihvatiti taj stav. VSTV neće nam vratiti dostojanstvo, moraju ga prvo sebi vratiti. Moramo sami popraviti komunikaciju i razgovarati s novinarima", kazao je Goran Nezirović.

Sutkinja Radmila Medaković je navela još jedan primjer zastare predmeta zbog kojeg je prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela odluku kojom je Medaković sankcionisana smanjenjem plate od deset posto na period od četiri mjeseca zbog "neopravdanog kašnjenja u izradi sudskih odluka". 

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Radmila Medaković je pojasnila da taj predmet nije imao javnog značaja, ali su bile teške posljedice oštećenog.

"Zastara je nastala zbog izmjena zakona i u ovom djelu iz oblasti saobraćaja je svedena na 4 godine. Ja sam u svojim odgovorima tužitejici ukazivala na sve ovo što govorim sada jer svi moramo znati da su kompleksni razlozi zastare predmeta u velikim sudovima kakav je Banja Luka ili Sarajevo", rekla je Medaković.

Sutkinja je kazala da ništa od tog nije bilo uvaženo, te da postoje slučajevi kada diciplinski tužioci gone onog sudiju kod kojeg se predmet zatekne, bez uvažavanja drugostepenog suda.

"Ukazivala sam da je predmetom u periodu od godinu - godinu i po dana bio zadužen drugi sudija, pa je bio period korone. A u onom periodu kada sam ja bila zadužena predmetom dva puta je to odbijeno od strane Okružnog suda koji nije htio da preuzme odgovornost i da zakaže kod sebe glavni pretres i da rasčisti i vidi šta je dokazano, a šta nije. Ništa ovo nije igralo ulogu kod disciplinskog tužioca, nego je pokrenut postupak i što je najgore za mene, kao nekoga ko dugo godina, smatram, časno i pošteno radi ovaj posao, da je pred tom Komisijom završilo na način da ja trebam biti kažnjena novčano jer sam navodno izvršila iz nesvjesnog nehata nekakve propuste. Na kraju sam ja shvatila da je moja borba borba sa vjetrenjačama i da se tu ne vrijedi boriti", kazala je sutkinja.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Medaković je pojasnila zašto se nije žalila na ovu odluku. Kako je kazala, nije htjela poželjeti još jedno izlaganje strašnom postupku.

"Koristim priliku zato što je ovdje i Alena Kurspahić-Nadarević, glavna tužiteljica u Uredu disciplinskog tužitelja VSTV BiH. Ne obraćam se lično Vama, ali da znate kako se ponašaju vaši disciplinski tužioci. Ja, koja sam preko 20 godina sudija, nikada nisam doživjela gori tretman da bi vidjela da tužilac i kod najtežih djela, tužioci imaju nekakvo osnovno poštovanje prema optuženom. Ja ga nisam imala nijedne sekunde od strane vašeg disciplinskog tužioca. Bilo je ponižavajuće, a oni su bili ostrašćeni. Molim vas, uime svih budućih postupaka da razgovarate sa svojim tužiocima da se to svede na neku dostojanstvenu mjeru", istakla je Medaković.

Tokom rasprave se uključila i Alena Kurspahić-Nadarević, glavna tužiteljica u Uredu disciplinskog tužitelja VSTV BiH koja je kazala da nije bila prisutna tim situacijama tako da ne može tvrditi, ali sigurna je da neprofesioalnog odnosa od strane disciplinskih tužilaca nije moglo biti tim prije što disciplinske komisije rukovode tim postupkom i pretpostavljam da iste ne bi dopustile bilo kakav neprimjeren odnos u sudnici. 

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

"Ovakve primjedbe na odnos disciplinskih tužilaca prema sudijama i tužioca protiv kojih se vodi postupak su zaista iznenađenje za mene", naglasila je Kurspahić-Nadarević.

Sutkinja je kazala da je najmanje 10 puta od predsjedavajućeg tražila da je zaštiti.

"Imate snimljeno, pretpostavljam da možete doći do snimka i preslušati. I to je jedan od razloga zašto nisam ulagala žalbu i zašto nisam htjela da sebe izlažem takvom progonu", navela je Medaković.

Sudija Goran Nezirović je potvrdio da su do njega dolazile informacije od drugih sudija protiv kojih se vodili disciplinski postupci o neprihvatljivom ponašanju disciplinskih tužioca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije