Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

25
Radiosarajevo.ba
Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić i Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici NSRS uputio je ultimatum koalicionim partnerima - Trojci, kao i zahtjev Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ukoliko Trojka ne ispuni uvjete koje je Dodik postavio pred njih, naredio je da zastupnici RS u državnom parlamentu prestanu glasati, a da se odmah krene u proces donošenja ranijih zakona.

Dodik je zaprijetio da će tražiti zaštitu Srbije.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Izrelvortiran potezom visokog predstavnika, Dodik od Predstavničkog doma PS BiH traži da donese izmjene Izbornog zakona BiH, razvlasti Centralnu izbornu komisiju BiH i da potvrdi da je jedino mjesto gdje se zakoni mogu donositi Parlamentarna skupština BiH.

Također, da se utvrdi brzi put za približivanje putu EU, ali i da proglasi neprijateljima BiH ambasadore Velike Britanije, Njemačke i SAD te visokog predstavnika i izbaci ih iz BiH.

"Ukoliko se to ne desi, RS da odmah napusti sistem odlučivanja, ali da ostanu tamo naši ljudi i ništa ne odlučuju. Da s partijama u kojima se nalazimo u partnerstvu raskinemo pratnerstvo i drugim strukturama kod Bošnjaka ponudimo, recimo Salkićevom SDA da napravimo dogovor koji će omogućiti novo vrijeme. RS će donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integeritet BiH, ali i ustavno uređenje od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Da se RS povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje, Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i drugim sporazuma, aktivira zakon o agenciji za lijekove i druge zakone koji su već pripremljeni po hitnoj proceduri i da RS donese svoj zakon o izborima i već danas usvoji u formi nacrt. Neki mi govore, ovo je navlakuša za tebe, visoki predstavnik će poništiti ovaj zakon. Potpisat ću odmah taj zakon, a onda ćemo se dogovoriti šta ćemo", kazao je Dodik.

Ranije je negirao genocid u Srebrenici svjesno kršeći Krivični zakon BiH, a o tome više možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije