Martin: Mladić je bio arhetipski psihopata, bez emocija i empatije

Radiosarajevo.ba
Martin: Mladić je bio arhetipski psihopata, bez emocija i empatije
Bivši reporter BBC-a Paul Martin imao je priliku da intervjuira Ratka Mladića. Kasnije je dokaze dao Haškom tribunalu, a svoju priču podijelio je za Independent.

Kako je rekao, u svojih 40 godina karijere upoznao je niz ratnih zločinaca i masovnih ubica. Piše kako ga je presuda Mladiću podsjetila da jednu od scena kakve i iskusni ratni reporteri mogu teško da potisnu. 

Dječji grobovi. Ističe se jedan sa fudbalskom loptom urezanom u nadgrobni spomenik. Radi se o grobu desetogodišnjeg dečaka kojeg je ubila granata u Sarajevu. Igrao se s prijateljima kod olupine automobila, a topovska granata ih je zbrisala s lica zemlje. Upoznao sam oca i sestru dječaka“, piše Martin, pa opisuje još jedno iskustvo iz opkoljenog Sarajeva. 

“Srpski snajperista je na samo nekoliko metara od mene pogodio dječaka u ruku. Preživio je. U svom izrešetanom automobilu odjurio sam s njim do obližnje bolnice. Toliko sam se fokusirao na njega da sam zaboravio na svoju dužnost kao reportera“, napisao je Martin. 

"Vidio sam pokolj u sukobima u Libanu, Rumuniji, Gazi i tako dalje, ali Mladić je bio od drugačiji zbog potpunog odsustva emocija i empatije“, pište Martin. 

Reporter BBC jedan je od novinara koji su uspjeli da tokom krvavog rata intervjuišu Ratka Mladića. 

“Bio je drugačiji od svih ostalih ratnih zločinaca koje sam ikad susreo. Nije imao ni trunčicu saosjećanja ili empatije. Video sam to u njegovim bezizražajnim plavim očima i njegovoj opsesiji vlastitim životom. Bio je arhetipski psihopata“, navodi Martin. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije