Ratna zločinka Biljana Plavšić: Ovdje nema ni pravde ni istine

Radiosarajevo.ba
Ratna zločinka Biljana Plavšić: Ovdje nema ni pravde ni istine
Nekadašnja predsjednica bh. Entiteta RS, također osuđena u Haagu zbog ratnih zločina, Biljana Plavšić “šokirana je presudom Ratku Mladiću”.

"Šokirana sam činjenicom da takva jedna institucija ignorira pravdu i istinu. Nisam protiv toga da se kriminalcima sudi, ali ovdje nema ni pravde ni istine", rekla je Biljana Plavšić u telefonskom razgovoru za France Presse dodajući kako "poznavajući rad Tribunala, ništa drugo nije niti očekivala". Plavšić trenutno živi u Beogradu.

Podsjetimo, Plavšić je bila optužena za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima, a Haškom sudu se dobrovoljno predala 10. januara 2001. godine, prenosi Index.hr.

Godinu dana kasnije priznala je krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 općina u Bosni i Hercegovina, a zauzvrat joj je Tužilaštvo smanjilo optužnicu, pisali su srpski mediji. Osuđena je na 11 godina zatvora, a odslužila je nešto više od osam godina zatvora, što je oko dvije trećine kazne koja joj je bila izrečena te je 27. oktobra 2009. puštena na slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije