Izetbegović: Mladić je kukavica, a presuda njemu može garantirati bolju budućnost

E. H.
Izetbegović: Mladić je kukavica, a presuda njemu može garantirati bolju budućnost
Nakon što je danas, odlukom Haškog tribunala, bivši komandant VRS-a Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH, javnosti se obratio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Utvrđeno je da je predvodeći četiri zločinačka poduhvata usmjerena na uništenje bosanskih muslimana i Hrvata odgovoran za niz zločina, među kojima su protjerivanje, progoni, silovanje, okrutna i nečovječna postupanja, za uništavanje imovine, za kršenje zakona i običaja ratovanja, genocidnu namjeru u pet općina i genocid u Srebrenici", istaknuo je Izetbegović na press konferenciji.

Podsjetio je na neke izjave sudija i pojašnjenja zločina koja su danas istaknuta tokom izricanja presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

"Izražavam svoje duboko saučešće žrtvama Uvjeren sam da se pretežna, tiha većina bosanskih Srba ne poistovjećuje s Ratkom Mladićem i ovim zločinima i da nije spremna staviti historijsku hipoteku na svoj narod. Prošlost iza nas govori koliko će to utjecati na našu budućnost. Potrebno je skinuti hipoteku zločina s naroda i fokusirati je na pojedince, a ova presuda može biti garant dobre budućnosti naroda u BiH. Ratko Mladić je zločinac i kukavica. Radi budućnosti i boljih odnosa sa komšijama nijedan narod ne bi smio odlikovati ratne zločince, dizati im spomenike, Ratka Mladića nazivati herojem i nadam se da će ova presuda donijeti prihvatanje istine kao bolji put za prihvatanje bolje budućnosti u odnosu na lošu prošlost", istaknuo je Izetbegović.

Na pitanje novinara da li će ova presuda značiti nešto u odnosima u Predsjedništvu BiH, Izetbegović je istaknuo kako su odnosi postavljeni već mnogo ranije i da komentari drugih članova Predsjedništva određuju njihove odnose.

Ipak, zaključuje Izetbegović, nakon ove presude trebalo bi se napokon očistiti tereta prošlosti i okrenuti se ka budućnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije