Maršom "Besmrtnog puka" i polaganjem vijenaca obilježen 9. maj

Anadolija
Maršom "Besmrtnog puka" i polaganjem vijenaca obilježen 9. maj
/ AA
Maršom "Besmrtnog puka" i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata (NOR) danas je u Banjoj Luci svečano obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

U organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje oslobodilačkih ratova učesnici Marša "Besmrtni puk" od trga Krajine do trga Palih boraca nosili su zastave RS-a, SFRJ, te fotografije narodnih heroja NOR-a i poginulih učesnika Narodnooslobodilačke borbe (NOB). 

U maršu besmrtnog puka učestvovao je i Đoko Maljković, pukovnik u penziji, star 93 godine. 

Ispričao je da je sa 17 godina otišao u partizane, sa kojima se borio na riječkom ratištu. 

"Borba je bila teška, ali bila je borba za život i opstanak", rekao je Maljković. 

Na pitanje da li zadovoljan odnosom društva prema borcima iz Drugog svjetskog rata, rekao je da je zadovoljan, ali da se moglo više pričati o tome

"Mi smo ipak temelj postavili i da nas partizana nije bilo ne bi bilo ni Jugoslavije, ko zna šta bi bilo", rekao je Maljković. 

"Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede. 

Okupljeni su odali počast i poklonili se onima koji su dali živote za slobodu, dok su vijence položile brojne delegacije, između ostalog delegacije SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade RS, Vijeća naroda RS, izaslanik predsjednika RS i drugi. 

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS u obraćanju prisutnima rekao je da svi moraju biti oprezni zbog niti nacionalizma i fašizma koja nije u potpunosti uništena. 

"Ne smijemo nikad zaboraviti ono što se dešavalo", poručio je Savanović. 

Prilikom obilježavanja u Banjoj Luci istaknuto je da je 9. maja 1945. godine poražen fašizam i završen Drugi svjetski rat, u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob. Do kraja rata svaki drugi odrasli muškarac na zemlji bio je vojnik. Preko 40 miliona ljudi izgubilo je život. Milioni civila su odvojeni su u koncentracione logore i ubijani na najsvirepije načine. 

Rade Džajić, predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a, rekao je da se organizacijom Marša "Besmrtnog puka" Banja Luka svrstala među 500 gradova širom Evrope koji danas obilježavaju ovaj dan. 

"Antifašizam nije uništen, on i danas ima ogromnu ulogu u čuvanju slobode, da živimo kao svoji na svome", poručio je Džajić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije