Na Dan Europe Srbija testirala teško naoružanje

Radiosarajevo.ba
Na Dan Europe Srbija testirala teško naoružanje
Na Dan Europe danas je na vojnom poligonu u Nikincima u Srbiji održana vojna vježba "Čelik 2017". Ovoj ceremoniji posvećenoj Danu Vojske Srbije prisustvovali su predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Kako su prenijele agencije, izvršen je prikaz naoružanja i operativnih sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva za unutrašnje poslove u bojevom gađanju iz tenkova, zrakoplova, artiljerijskog i pješadijskog naoružanja.

Također, vježba je uključila prikaz 30 sredstava naoružanja i vojne opreme, iz kojih su izvedena gađanja s ubojnim sredstvima, uključujući i gađanje iz aviona i helikoptera.

Nikolić je rekao da je vojna vježba bila prilika da se građanima pokaže ko brine o njihovoj sigurnosti, "a onima koji bi se možda usudili da Srbiji nanesu neku neprijatnost pokaže da ima čime i da se može braniti".

Rekao je Srbija da se kroz historiju uvijek branila i dodao da je pratio više vježbi vojski i da potpuno mirno može da kazati da Srbija ima izvanrednu vojsku.

Vučić je izjavio da je ponosan na činjenicu što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma, ocjenjujući da pobjedu u Drugom svjetskom ratu Srbija ne bi uspjela izvesti bez ruske podrške i pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije