Završena vojna vježba "Slavensko bratstvo 2016"

Fena
Završena vojna vježba "Slavensko bratstvo 2016"
Na poligonu Pasuljanske livade u centralnoj Srbiji u srijedu je završena vježba "Slavensko bratstvo 2016", smotrom sudionika i vojne tehnike.

Završnici vježbe prisustvali su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i veleposlanik Rusije Aleksandar Čepurin.

Vježba "Slavensko bratstvo 2016" započela je 3. novembra i realizirana je na više vojnih aerodroma i poligona u Srbiji.

Tokom vježbe podjeljene u na dva perioda od 3. do 6. novembra, te od 7. do 9. novembra, na poligonima i vojnim aerodromima prikazani su padobranski i helikopterski desant, desantiranje borbenih oklopnih vozila, osiguranje desantnog prostora, marš, napad na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letjelica, topnička priprema napada i zračna vatrena podrška napadu.

Cilj vježbe bio je "unaprijeđenje operativnih sposobnosti za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protuterorističke operacije u multinacionalnom okruženju", a sudjelovalo je 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić naglasio je zajednički interes u pretpostavljenoj borbi protiv terorista i rekao kako ne postoji država kojoj nije u interesu da se bori protiv terorizma.

"Ne dao Bog da trebamo zajedno ratovati, to valjda niko više ne želi, ali nećete naći ni državu koja neće uvježbavati svoju vojsku", citirala je Radio-televizija Srbije srbijanskog predsjednika koji je ocjenio vježbu "Slavensko bratsvo 2016" uspješnom i poručio da pripadnici Vojske Srbije mogu "potpuno ravnopravno ispunjavati zadatke" u prikazanim vježbama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije