Poplave u Tutinu i Sjenici izazvale veliku štetu

Anadolija
Poplave u Tutinu i Sjenici izazvale veliku štetu
Na području općina Tutin, Sjenica i Novi Pazar je usljed obilnih padavina u protekla 24 sata poplavljeno nekoliko stotina objekata.

U Sjenici, gdje je na jednom dijelu teritorije proglašena vanredna situacija, pod vodom je ostalo više od stotinu kuća i drugih objekata.  

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da su najveće padavine zabilježene u ove tri opštine.

U Tutinu je tokom protekle noći palo 120 litara kiše, što je do sada po prvi put registrovano. U tutinskoj opštini je evakuisano ukupno 40 lica. Marić je precizirao da je uglavnom riječ o bujičnim vodotokovima i poplavljenoj putnoj infrastrukturi, tako da su u par navrata ljudi izvlačeni iz vozila i evakuisani. 

Iz Štaba za vanredne situacije Tutina je potvrđeno da je u toj opštini do sada evakuisano četrdeset osoba koje su bile u opasnosti od velikih poplava, te da je voda odnijela nekoliko mostova i poplavila preko dvadeset velikih firmi.

U Tutinu se rano jutros izlila rijeka Vidrenjak i poplavila putni pravac ka Mehovom Kršu i Crnoj Gori.

Taj put je i dalje zatvoren za saobraćaj, a uz put voda je zahvatile desetinu kuća, više od dvadeset privrednih objekata, među kojima i fabrike namještaja, kao i poljoprivredno zemljište. Šteta je velika, a gradske službe, vatrogasci i javna preduzeća sa mehanizacijom su tokom dana radile na izradi nasipa i otklanjanju štete.

U tutinskom naselju Rakovo polje poplavljeno je više domaćinstava. Nivo vode u tom naselju bio je oko jednog metra. Građani kojima je uništena imovina očekuju pomoć.

Zbog opasnosti od poplava u priobalnim naseljima u Novom Pazaru zasjedao je gradski krizni štab, raspoloživa mehanizacija je na terenu, a sve službe su od jutros u pripravnosti.

Zbog izlijavanja vodotokova došlo je do plavljenja u naselju Selakovac, kao i poljoprivrednog zemljišta u Postijenju. Najkritičnije je u jednom momentu bio vodostaj rijeke Raške.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je danas upozorenje na obilne padavine u toku noći između utorka i srijede u južnom u jugozapadnom dijelu Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije