Federalni i kantonalni zvaničnici obilježili Dan pobjede nad fašizmom

Fena
Federalni i kantonalni zvaničnici obilježili Dan pobjede nad fašizmom
Delegacije Vlade FBiH, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva obilježili su Dan pobjede nad fašizmom polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u  Sarajevu.

"Obavezni smo budućim generacijima ukazati na tekovine antifašizma, koji je utkan u historiju BiH i svih njenih građana",  izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra, navodeći da "antifašizam danas nije toliko popularan u BiH jer se propagiraju neke druge vrijednosti".

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić kaže da su borbu protiv fašizma i agresije građani svojim patriotizmom, ljubavlju prema gradu i domovini, također odbranili i 2. maja.

"Kultura sjećanja još uvijek nije na nivou na kakvom bi trebala biti, jer današnji dan pokazuje koliko nas je malo osviješteno i koliko ima odnosa prema nečemu što je tradicija. Ipak, vjerujem da će ono što obrazovanje treba ponuditi mladim ljudima donijeti i bolje vrijeme", kazala je Babić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić podsjetio je da je 9. maja kapitulirala nacistička Njemačka, što se smatra pobjedom nad fašizmom. Građanima je poručio da uvijek trebaju imati pri svjesti da korijeni fašizma nikada nisu do kraja zatrti, protiv čega se treba boriti.

Na spomen-obilježju Vječna vatra antifašisti su poručili da zapaljeni plamen treba svjedočiti o borbi za slobodu i želju za stvaranjem novog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije