Marš mira 2020 ne polazi iz Nezuka zbog zaraženih koronavirusom

AA
Marš mira 2020 ne polazi iz Nezuka zbog zaraženih koronavirusom
Foto: FUCZ / Marš mira 2019.

"Marš mira 2020", koji je sutra trebao krenuti iz Nezuka, je otkazan, a polazak učesnika je organizovan sutra, 8. jula s Crnog vrha s početkom u devet sati.

Kako je saopćeno, "Marš mira 2020" otkazan je zbog koronavirusa koji je evidentiran kod stanovnika tog naselja.

Kamp u Liplju će biti formiran, tako da svi oni koji su ranije planirali da idu u Nezuk, preporučuje se da idu u kamp u naselju Liplje.

"Kao preživjeli i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'SZ UN-a' Srebrenica iz jula 1995. godine, molim nadležne instance da pomognu stanovnicima Nezuka kojima je pandemija koronavirusa uzrokovala probleme. Nezuk je mjesto gdje su preživjeli iz puta smrti ugledali svjetlo i osjetili slobodu u julu 1995. godine. Stanovnici Nezuka svih ovih godina su pružali nesebičnu pomoć učesnicima Marša mira, zbog toga im se zahvaljujemo", poručio je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Također, planirana aktivnost u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine pod nazivom "Okupljanje preživjelih veterana bivše 28. Divizije Armije Republike BiH" koja je trebala da se održi danas sa početkom u 18 sati u Nezuku je otkazan.

"Razlog zbog kojeg se neće održati navedena aktivnost je zbog situacije u mjestu Nezuk izazvane pandemijom koronavirusa. Nažalost, stanovnici ovog naselja se nalaze u teškoj situaciji zbog koronavirusa te je Organizaconi odbor prinuđen da otkaže navedenu aktivnost", navedeno je iz Organizacionog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije