Marko Attila Hoare: Presuda Karadžiću jak je argument za ukidanje RS!

Radiosarajevo.ba
Marko Attila Hoare: Presuda Karadžiću jak je argument za ukidanje RS!
Arhiv / Marko Attila Hoare

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu zatvora prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u Bosni i Hercegovini, ocijenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Piše: Faruk Vele

Ovo je konačna, drugostepena presuda, a Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Uslijedile su brojne rekcije, no nerijetko su izmicali komentari o ulozi Srbije i činjenici da genocid nije potvrđen u sedam bh. općina poput Prijedora i drugih sredina gdje su se desila masovna i sistematična ubistva s jasnom namjerom istrebljenja nesrpskog stanovništva.

Izuzetak je, recimo, bio komentar akademika Smaila Čekića, profesora Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Čekić: Presuda je politička, cilj joj je osloboditi Srbiju odgovornosti

Ugledni britanski historičar, vanredni profesor na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marko Attila Hoare komentirao je za Radiosarajevo.ba presudu Karadžiću, osvrnuvši se i na ove činjenice.

„Odluka Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić ni u kom slučaju nije iznenađujuća, niti će proizvesti veće nezadovoljstvo. Produženje kazne Karadžiću s 40 godina na doživotni zatvor je nešto najbolje čemu se realno moglo nadati, iako izostanak odluke da ga se proglasi krivim za prvu tačku optužnice koja se odnosi na genocid (u gradovima osim Srebrenice, op.a.), ostaje nešto što nije pravedno i jedan od glavnih neuspjeha Međunarodnog tribunala. Ishod ponovnog suđenja u slučaju Stanišić-Simatović će biti od većeg značaja“, kazao je Hoare za Radiosarajevo.ba.

Američki profesor Francis Boyle kazao je da pravda nalaže da se bh. entitet Republika Srpska, čije vodstvo je proglašeno krivim za genocid, naprosto ukine, te da je Tribunal prekrio ulogu Srbije.

Francis Boyle: Pravda nalaže da se RS ukine, Tribunal je prikrio ulogu Srbije

Hoare se slaže s navedenim ocjenama.

„U potpunosti se slažem sa profesorom Boyleom. Tribunal nije uspio osuditi gotovo nikog, uključujući i lidere Srbije ili bivše JNA, za ratne zločine u BiH. Razlog je što nisu uspjeli da podignu optužnice za neke od najznačajnih ljudi, pogotovo Borisava Jovića, Branka Kostića ili Blagoja Adžića. Ipak, činjenica da je zaključeno da je ratni predsjednik Republike srpske kriv za genocid jak je argument za ukidanje RS ili, u najmanju ruku, njeno potčinjavanje unutar jake države BiH s jakom centralnom vladom“, zaključio je je Hoare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije