Prve pretpostavke: Gdje bi Karadžić mogao služiti doživotnu robiju

Radiosarajevo.ba
Prve pretpostavke: Gdje bi Karadžić mogao služiti doživotnu robiju
Foto: EPA-EFE / Radovan Karadžić

Radovan Karadžić osuđen je danas pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju za najteže ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. Ovo je konačna presuda, što znači da će Radovan Karadžić u zatvoru dočekati smrt.

Nakon pravomoćne presude procedure za daljnji nastavak izdržavanja kazne nalažu da se najprije odredi mjesto gdje će zločinac Karadžić služiti kaznu, odnosno potrebno je odrediti zemlju u koju će biti prebačen.

Glavni uvjet pri određivanju zemlje u kojoj se izdržava kazna jeste da ta država u svome zakonodavstvu uopće ima doživotnu kaznu zatvora.

Glasnogovornica Mehanizma za krivične sudove Helena Eggleston kazala je medijima da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslat na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Dok se ne odluči gdje će služiti doživotnu zatvorsku kaznu, on će ostati u pritvorskoj jedinici u Haagu, u kojoj je čekao i presudu. Kako je objavljeno na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, osuđenici ne služe kaznu u ustanovama Mehanizma jer njihova postrojenja nisu kaznionice.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

 

Koje zemlje dolaze u obzir?

Umjesto toga, kazna se odslužuje u državama članicama UN-a koje su potpisale sporazum s UN-om za odsluživanje kazni MKSR-a, MKSJ-a ili Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Na stranicama Mehanizma objavljena je karta sa zemljama koje su potpisale spomenuti sporazum i u kojima osuđenici Međunarodnog suda u Haagu, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove služe kazne ili su ih služili.

To su: Švedska, Finska, Norveška, Danska, Estonija, Poljska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska, Španska i Portugal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije