Marion Kraske: HDZ-ov spin o tzv. "legitimnom predstavljanju" je konstrukcija

11
Radiosarajevo.ba
Marion Kraske: HDZ-ov spin o tzv. "legitimnom predstavljanju" je konstrukcija
Foto: Twitter / Marion Kraske / Marion Kraske

Bivša direktorica Ureda stranačke zaklade njemačkih Zelenih Heinrich-Böll-Stiftung u Sarajevu, Marion Kraske, u kontekstu razgovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini koji se posljednjih dana vode u Neumu, ukazala je na činjenice "naspram nacionalističkih narativa".

Ona se tako osvrnula na tabelu objavljenu na Twitteru koja ilustrira tvrdnje da, primjerice, glasači u gradovima s hrvatskom većinom, ipak, nisu većinski glasali za HDZ.

Nadalje, tvrdi se da je to "Čovićeva notorna laž", te da je "u svakom gradu Komšić imao svoje glasače, a u Mostaru preko 4.000".

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

 

"HDZ BiH i njihov spin o takozvanom 'legitimnom predstavljanju' je čista konstrukcija. Umjesto dalje etničke podjele, postoji obaveza da se zaustavi stvarna, postojeća diskriminaciju Jevreja, Roma i građana Bosne i Hercegovine", istakla je Kraske, koja se nedavno našla na udaru medija pod kontrolom HDZ-a BiH zbog svojih stavova o ovim pitanjima.

Ona je, također, dodala da demokratija znači jednaka prava za sve građane a ne posebna prava za vodeće etničke grupe koje pokušavaju učvrstiti svoju moć i korumpirane mreže.

"Misija EU bi trebala minimizirati etničku segregaciju umjesto da je produbljuje", upozorila je Kraske.

Podsjetimo, Matthew Palmer, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH, rekao je, obraćajući se na press konferenciji u Neumu gdje su u toku pregovori oko izborne reforeme, da je urađeno dosta posla.

"Zadovoljni smo kvalitetom posla koji je urađen. Razgovori se odvijaju i u široj formi o izbornoj reformi. Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu", naveo je.

Dodao je da su takva pitanja teška i zahtijevaju vrijeme.

"Mislim da je svima jasno, kako bi se udovoljilo presudama Europskog suda za ljudska prava, bit će neophodno da se izvrše i izmjene i Ustava, što nije jednostavno", naveo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije