Mario Nenadić o podnošenju ostavke i procedurama koje slijede

2
Radiosarajevo.ba
Mario Nenadić o podnošenju ostavke i procedurama koje slijede
Foto: Vlada KS / Mario Nenadić

Mario Nenadić (SBB) jučer je podnio ostavku na poziciju premijera Vlade Kantona Sarajevo.

Na današnjoj press konferenciji Nenadić je kazao da je njegova ostavka u skladu sa zakonima i poslovnikom Skupštine KS. 

"Ostavka je uslijedila nakon što je 18 zastupnika podnijelo zahtjev za smjenu Vlade. Ovim činom želim ubrzati proces za promjenu Vlade, zbog složene situacije u kojoj se nalazimo. Danas kada je potpuno jasno da postoji većina za izglasavanje smjene Vlade. 

Pokušavam na odlasku, a za to sam se i borio tokom čitavog mandata, uspostaviti jednu novu praksu s činom poliitčke tolerancije. Podsjetit ću vas da dolazi treći sastav Vlade. Apelujem da je potrebno da im pružimo podršku", rekao je Nenadić.

On ističe da je ovim činom želio potvrditi da trenutna Vlada nema podršku većine u SKupštini.

"Preuzeo sam odgovornost u samoj Vladi KS, jer mojom ostavkom smatra se da su ostavku podnijeli i ostali članovi Vlade, tako zakon kaže. Postalo je jasno da je Vlada izgubila podršku skupštinske većine. 

Prije više od mjesec dana najavljivao sam da ću na svaki način ubrzati i omogućiti bržu promjenu Vlade. Moj postupak je potvrda da podržavam pokrenuti proces", kazao je Nenadić.

Članovi Vlade podržavaju njegov potez, poručio je Nenadić.

"Zatražio sam da predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik moju ostavku odmah uputi u proceduru. Jasno se u dokumentu vidi da sam i u okviru ostavke računao da može doći do politiziranja iste. U mojoj ostavci upravo zbog toga stoji da ako Skupština nastavi sa izglasavanjem povjerenja, ostajem na ovoj poziciji sve do izglasavanja ostavke. 

O razlozima za sam čin ostavke, mislim da je bilo dosta riječi, u ponedjeljak na samoj sjednici Skupštine. Ako se krene u proceduru za izglasavanje nepovjerenja, imamo mogućnost da 48 sati prije same sjednice imamo mogućnost da donesemo svoje izjašnjenje. Mi ćemo na današnjoj sjednici Vlade pripremimiti naše izjašnjenje", istaknuo je on i dodao:

"Ukoliko iz bilo kog razloga ne dođe do prihvatanja moje ostavke, insistiram da u ponedjeljak dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije