Marinković-Lepić o borbi za ravnopravnost: I pojedine političarke glasale su 'protiv'

4
Radiosarajevo.ba
Marinković-Lepić o borbi za ravnopravnost: I pojedine političarke glasale su 'protiv'
Foto: Naša stranka / Mirjana Marinković-Lepić

Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio izmjenu Zakona o Vijeću ministara kojom bi se osiguralo najmanje 40% manje zastupljenog spola u svakom narednom sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tu izmjenu tražile su zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok.

Protiv postizanja ravnopravnosti spolova u Vijeću ministara bila je i Dušanka Majkić iz SNSD-a, dok su suzdržane bile Lidija Bradara i Marina Pendeš iz HDZ-a BiH. Značajno je napomenuti da su Pendeš i Majkić također članice Zajedničke komisije za ljudska prava.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

"Ovakvi rezultati glasanja samo pokazuju da podrška vladajućih stranaka ravnopravnosti ostaje samo na deklarativnom nivou. Iako bi članovi i članice komisija koje u fokusu svoga rada imaju ravnopravnost spolova i ljudska prava trebali biti prvi u borbi za ostvarivanje jednakosti, to se prilikom glasanja ne vidi.

U isto vrijeme, osobe koje glasaju protiv ovakvih prijedloga, često u svojim nastupima i gostovanjima govore o važnosti ravnopravnosti spolova iako ništa na rade na njenom ostvarivanju. Činjenica da su neke žene glasale protiv i bile suzdržane govori u prilog tezi da je za postizanje ravnopravnosti spolova mnogo važnije koju ideologiju slijedi političarka ili političar nego kojeg su spola.

Očigledno je da postoje retrogradne politike i ideologije te da se na njihove predstavnice, kao ni na predstavnike, ne može računati u provedbi ravnopravnosti spolova“, kaže Marinković-Lepić.

Zastupnica Lepić također naglašava da se ovakvim ponašanjem pokazuje koliko se u Bosni i Hercegovini krši Zakon o ravnopravnosti spolova.

Važno je napomenuti da je prijedlog Mirjane Marinković Lepić i Aide Baručije dobio pozitivna mišljenja potrebnih institucija i Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom ga je usvojio u junu 2021. godine. Međutim, i tada, od 11 zastupnica u Predstavničkom domu, njih pet nije podržalo ovaj Prijedlog zakona.

Posebno je porazno da su protiv bile Snježana Novaković-Bursać, prva zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kao i Ljubica Miljanović, članica iste te komisije, obje iz SNSD-a.

Miljanović je također članica Zajedničke komisije za ljudska prava, a druga zamjenica predsjedavajućeg ove komisije Darijana Filipović iz HDZ-a BiH je također glasala protiv ovog Prijedloga zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije