Amar Ćatović: Ne tražimo već zahtijevamo ravnopravnost

13
Radiosarajevo.ba
Amar Ćatović: Ne tražimo već zahtijevamo ravnopravnost
Dž. K. / Ilustracija

Danas se u Sarajevu održava treća Bh. povorka ponosa pod sloganom Otpor s margine.

Šetnja je počela u 12 sati u parku Safeta Isovića, te nastavi kroz ulicu Koševo, kao i ulicu Maršala Tita, do Trga BiH.

Učesnici povorke su stigli do Marijin-dvora gdje su se učesnicima obratili članovi organizacionog odbora.

Lejla Huremović, jedna od organizatorica kazala je okupljenim.

"Ja bih samo kratko da vas ponosno pozdravim i da vam se zahvalim što ste danas sa nama bili ponos", kazala je Lejla.

Amar Ćatović se zahvalio svima.

"Mi danass šetamo za sve naše lezbjeke, gejeve, biseksualnne, trans i interspolne osobe, koje nisu mogle biti ovdje. Bili bi ovdje da živimo u slobodnijem društvu. Prije dvije godine smo pokazali da smo borbeni, hrabri, prkosni i ponosni. Pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta. Nakon dvije godine, evo nas ovdje ponovo u pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. Ova pandemija je donijela još nesigurnosti za LGBT osobe, u pandemiji gdje smo i dalje među svoj četiri zida, jer često bivamo žrtve porodičnog nasilja", kazao je Ćatović i dodao:

"Došlo je vrijeme da kažem dosta. Vrijeme je da govorim o problemima sa kojima se suočavam, ne samo ja nego i cijela LGBTIQ zajednica. NIko nije rođen da živi u okovima zidova, dvije godine nakon prve Povorke, živim isto.

Danas ću odlučno biti ponosan na ono što jesam, ponosan na sbe, jer sam gej muškarac, dnas smo odlučno i čvrstvo viljivi ponosno na ono što jesmo".

Ćatović je dodao da se u zdravstvenim institucijama susretao sa osudama i diskriminacijom i dodao da više ne pristaje na ovakav tretman i na nasilje.

"Tokom pandemije sam često izbjegavao javne zravstvene institucije. Kafići, klubovi i druga javna mjesta za mene su samo prividno dostupna. Jer samim ulaskom sam rizikovao da budem žrtva. Toliko prpuštenih kafa, filmova, zabava i predstava, jer mi društvo ne dozvoljava da živim, ali neću više. 

Problemi koje sam naveo, su problemi svih LGBTIQ osoba. Sa Povorkom ponosa ustajemo svjesno protiv nasilja. Stvaramo društvo gdje ćemo moći šetati ne samo danas nego i svaki drugi dan slobodno. Povorka ponosa će da živi sve dok svi od nas nismo slobodni", rekao je on.

Poručio je da ne traže i mole, već zahtjevaju ravnopravnost.

"Ovo je otpor", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije